Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Cursus informatiebeheer voor bouwprojecten (BIM)

Building Information Modelling (BIM) is onontbeerlijk in de ontwerp- en bouwsector in België. Het gebruik van BIM belooft o.m. een efficiënter werkproces en een lagere foutenlast op de bouwwerf. Dit wordt internationaal ook effectief gerealiseerd. UGain start in maart met een cursus hierover.

bim

Het beheer van informatie voor bouwprojecten vraagt ook een juiste methodologische aanpak, zeker in combinatie met BIM. De verregaande digitalisering van de informatiestromen in de bouw leidt tot nieuwe, efficiëntere processen, maar ook tot nieuwe uitdagingen. Informatie wordt niet langer louter beheerd in vele losstaande documenten, tekeningen, dossiers en tabellen, maar wordt centraal beschikbaar via virtuele 3D gebouwmodellen en diverse databanken van allerlei soorten. Deze fungeren als de meest complete en consistente informatiedragers doorheen het gehele traject van een bouwproject. De verreikende digitalisering van informatiestromen in de ontwerp- en bouwsector leidt nu al tot een nieuwe manier van werken voor bouwprojecten, wat leidt tot een toenemende vraag naar bijpassende skills.

In deze lessenreeks wordt ingegaan op de vernieuwde manier van werken naar aanleiding van de digitalisering in de bouwsector. De manier waarop BIM kan ingezet worden in bouwprojecten voor het genereren van een effectieve meerwaarde voor de partners in het bouwteam, dit doorheen de gehele levenscyclus van het gebouw, wordt vanuit verschillende perspectieven ontleed. Er worden ook verschillende tools voor Building Information Modelling en Management geïntroduceerd.

Wie deze cursus volgt, kan volgens UGain (UGent Academie voor Ingenieurs) het maximum halen uit het gebruik van BIM en starten met de toepassing ervan.

Meer informatie vind je op https://www.ugain.ugent.be/bim2020.htm

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten