De eerste BIM Awards: een groot succes
Met de eerste uitreiking van de BIM Awards bekroonden Bouwkroniek en La Chronique op donderdag 7 december in Quay01 op de Brusselse Havenlaan de zes beste BIM-projecten in de Benelux. Telkens werd één laureaat uitgeroepen in elk van de zes categorieën; zo is er een BIM Award voor Infrastructuurprojecten, Overheidsprojecten, Industriële Projecten, Tertiaire of Commerciële Projecten en de meest Baanbrekende en/of Vernieuwende Aanpak evenals een overkoepelende BIM Award van het Jaar.
U kan de foto's van de BIM Awards hier downloaden.
In de categorie Infrastructuur gaat de BIM Award naar de renovatie van de Velsertunnel in het Nederlandse Velsen-Noord, een project van Rijkswaterstaat en Hyacint. Dit omwille van de zeer risico- en opportuniteitsgedreven BIM-strategie die hiervoor gevoerd werd. Het project springt in het oog door de innoverende combinatie van BIM, system engineering, 3D-scanning, Virtual Reality en mobiele toepassingen. Ook de veelheid aan gecombineerde technologieën en processen vormt een pluspunt. Vermits BIM minder sterk ontwikkeld wordt in infrastructuurwerken kan deze categorie zeker een stimulans gebruiken. De zilveren medaille gaat naar de Oosterweelverbinding Rechteroever met voorbereidende werken, een project van Sweco, Thv RoTS, BAM nv en THV Schijnpoort. De bronzen medaille is voor de bouw van een KMO-bedrijvenpark – Dekaply, een projct van BVI.be en D+A Project.
In de categorie Industrieel wordt de BIM Award uitgereikt aan Multipharma en D+A Project voor het distributiecentrum van Multipharma in Sint-Pieters-Leeuw. Voor dit redelijk kleinschalige project werd een multidisciplinaire aanpak gehanteerd waarbij verder gedacht werd dan het gebouw alleen en zowel het gebouw als de omgeving in één model werden gegoten. Het project LION, Labs In One Network, van Janssen Pharmaceutica NV, Exilab NV en dbv-architecten eindigt op de tweede plaats. De derde plaats is voor GSK NEW HAV WN262 van GSK Biologicals, Consortium Vinci en Assar Architects.
De Award in de categorie Overheidsopdrachten wordt in de wacht gesleept door het Protontherapiecentrum ParTICLe van het UZ Leuven (campus Gasthuisberg), dJGA, ar-te, STABO en BAM Contractors. Tijdens de ganse duur van het originele proces werd ingezet op BIM level 3, waarbij alle bouwpartners (ontwerper, algemene aannemer, …) op één centrale maquette werken. Deze aanpak op basis van internationale protocollen heeft een belangrijke impact op de kwaliteit, het ontwerp en de uitvoering van een project. Door BIM te gebruiken konden ook loodplaten zoveel mogelijk worden beperkt. De nieuwbouw van de Hogeschool Utrecht ging aan de haal met de tweede plaats. Het project is eigendom van Hogeschool Utrecht, SPARK vof, Besix en Strukton. De vervangingsnieuwbouw AZ Sint-Maarten eindigde op de derde plaats. Hierdoor vallen PB Calc & Consult, VK STUDIO Architects, Planners & Designers , SWECO, INGENIUM n.v., KM Tuinplanning - Koen Mennes , IBEVE vzw, MBG, THV Jansen, THV Cofely, Siemens NV en Orona-Coopman ook in de prijzen.
In de categorie Tertiair of commercieel wordt de BIM Award toegekend aan The Terraced Tower in het Nederlandse Rotterdam, een samenwerking van OZ, PROVAST, BESIX en VIAC. Voor dit project, waarbij 4D- en 5D-animaties werden gebruikt, werd een duidelijke Work Breakdown Structure (WBS) gehanteerd. Het hele proces werd gecomputeriseerd. Bovendien vragen de protagonisten zichzelf af wat ze uit dit project hebben geleerd om nadien in andere projecten toe te passen, wat steeds een gezonde reflectie is. Het zilver was voor Vanhout nv, Vanhout Projects, a2o-architecten, Simoni Architecte, Studiebureau R. Boydens, Macobo, Buro Landschap, StuBeCo, Vanhout Facilities, Pontes met het Stuifduin Crematorium in Lommel. Het brons in deze categorie gaat naar BSolutions Architectes, BDO, Thomas & Piron Bâtiment voor het BDO kantoorgebouw.
Aertssen uit Stabroek krijgt de Award in de categorie Originele aanpak mee naar huis voor het concept ‘Ontwerp: van werkelijkheid naar VR en terug’, vertaald in het Northern offshore high voltage station (OHVS) in Hoboken en de afbraak van de Ford Genk-site in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv. Hierbij werd een pragmatische en goedkope BIM-oplossing uitgewerkt voor dit “laaghangende fruit”, waarbij met succes quick wins werden gerealiseerd. Iemants Steel Construction werkte ook mee aan dit project. De tweede stek gaat naar de opmaak van een 4D-draaiboek, door Antwerpse Bouwwerken en OCMW Sint-Katelijne-Waver. De derde stek is voor de renovatie van de Velsertunnel door Rijkswaterstaat en Hyacint.
De Global Award/BIM Award van het Jaar, die één boven alle andere uitstekend project over alle categorieën bekroont, is bestemd voor de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de derde kolk van de Beatrixsluis in het Nederlandse Nieuwegein (consortium met Besix, Heijmans en Jan De Nul Group). Bij deze creatieve combinatie van o.m. BIM en VR voor de O(peration) & M(aintenance)-fase, GIS (Geografisch InformatieSysteem), 3D-werktekeningen, een Content Management Systeem (CMS) en drones wordt efficiënt gebruik gemaakt van een hele waaier aan technologieën en softwarepakketten. Dit resulteert in een zeer holistische visie over informatiebeheer, dat veel meer inhoudt dan gecoördineerde 3D-modellen. De makers hebben een zeer mooi evenwicht gevonden tussen de aandacht voor mens, technologie en proces bij de implementatie.