Eerste bouwbedrijf ter wereld BIM Level 2-gecertificeerd
Als eerste bouwbedrijf ter wereld is BAM Infra gecertificeerd voor het tot dusver hoogste niveau van Building Information Modeling (BIM), het zogenaamde Level 2. De verschillende levels duiden aan in welke mate gebruik wordt gemaakt van BIM in een project.
BIM dient als betrouwbare basis voor het nemen van beslissingen tijdens de levenscyclus van een bouwwerk. De voordelen van deze manier van werken zijn: minder vertragingen, het voorkomen van foute communicatie in het team, een beter management van projectrisico’s en een beter inzicht in je cashflow. Dit van het eerste ontwerp, gedurende de bouw, tijdens het beheer en tot de sloop van het gebouw.
“We willen leidend zijn op het gebied van digitaal bouwen en BIM vormt daarvan een belangrijk onderdeel. BIM niveau 2 betekent voor ons verbindend leiderschap door digitaal samen te werken als een team, verantwoordelijkheid te nemen, voorspelbaar te zijn en samen voorwaarts te gaan in de gehele keten, niet alleen in BAM Infra maar ook met partijen waarmee wij samenwerken zoals leveranciers, onderaannemers en klanten. Zo creëren wij toegevoegde waarde voor onze opdrachtgevers, eindgebruikers en de maatschappij”, vertelt Anne-Roos van der Elst, manager BIM Level 2 en manager Operationeel Werkkapitaal bij BAM Infra.
BAM Infra behaalt als eerste in Nederland het BSI Kitemark voor BIM, het hoogste niveau van BIM-certificering. BAM Infra is ook als eerste bouwbedrijf ter wereld gecertificeerd voor zowel PAS 1192-2 (Ontwerp en Bouw) als PAS 1192-3 (Asset Management). PAS 1192 is een referentiekader in best-practices voor BIM en fungeert als een keurmerk waarmee bouwbedrijven wereldwijd zekerheid kunnen bieden aan hun klanten en hun Building Information Modelling (BIM) niveau 2-vermogen kunnen aantonen.
Beide schema’s zijn door BSI ontwikkeld in samenwerking met de industrie en bouwen voort op de bestaande gedragsregels voor het gezamenlijk versterken van informatievoorziening in de bouw, zoals gedefinieerd in BS 1192:2007. Ze gaan nog een stap verder door een hoger zekerheidsniveau te bieden voor het succesvol uitvoeren en de definitieve afronding van projecten onder BIM-niveau 2. BAM wil een voorloper zijn inzake digitaal bouwen en werkt al vanaf het begin samen met BSI om BIM-normen en ceertificeringsoplossingen te helpen vormen.
BSI is de organisatie op het gebied van normalisatie voor bedrijven. Zij helpt organisaties om een gewoonte te maken van uitmuntendheid, waar ter wereld ze zich ook bevinden. Al meer dan een eeuw worden middelmatigheid en zelfgenoegzaamheid aan de kaak gesteld om uitmuntendheid te integreren in de werkwijze van mensen en producten. Dat houdt in dat ze bedrijven laat zien hoe ze hun prestaties kunnen verbeteren, risico’s kunnen verkleinen en een duurzame groei kunnen bewerkstelligen. De klanten van BSI variëren van topmerken tot kleine lokale bedrijven. BSI staat bekend voor zijn kwaliteitskeurmerken en is actief in 182 landen.
BIM Level 2 ligt in het bereik voor van aannemers, architecten en ingenieursbureaus , maar slechts weinigen bevinden zich al op dit expertiseniveau. Wat Level 2 onderscheidt van Level 1 is voornamelijk de manier van samenwerken. Bij Level 2 is het verplicht om alle bestanden, grafische en niet-grafische informatie en allerhande documentatie, via een standaardformaat uit te wisselen. Bouwpartners kunnen deze informatie rechtstreeks in hun eigen software en modellen inladen om zo nauwkeuriger in te spelen op veranderingen in het model. In het Verenigd Koninkrijk is het sinds april 2016 verplicht om bepaalde overheidsopdrachten volgens de principes van BIM Level 2 te realiseren. Het bouwen met BIM in het algemeen is er sinds 1 januari 2016 verplicht.
Er is ook nog een BIM Level 3 op komst. Pioniers in de industrie zijn al volop bezig de principes ervan toe te passen. Het bouwproces is hier volledig geïntegreerd in de keten. Het gaat om een nog intensere samenwerking door alle mogelijke informatie op een online platform of server op te slaan en met alle partijen samen in één en hetzelfde model te werken.
Op die manier is het vrijwel uitgesloten dat nog verkeerde informatie in een model terechtkomt. Het modelleren gebeurt dan niet meer op afzonderlijke software die nadien nog moet worden geconverteerd. Alles speelt zich af op één centrale plek, al dan niet in de cloud, en bevat alle mogelijke BIM-toepassingen die vandaag bekend zijn. Dit level wordt ook wel iBIM of integrated Building Information Modelling genoemd en staat ook bekend als Big BIM.