Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Eerste interactieve smart maquette voorgesteld

Het jonge bedrijf Cr3do en Bouwbedrijf Dethier, beide uit Alken, hebben samen de eerste interactieve maquette voorgesteld. De maquette werd gerealiseerd door Cr3do uit Alken en is een tool om potentiële klanten meer inzicht te geven in Egge Park, een nieuwbouwproject in Zonhoven met 73 wooneenheden verspreid over vijf gebouwen.

maquette hoofdfoto

Met deze ontwikkeling wil Cr3do de kloof overbruggen tussen traditionele maquettes en interactieve belevenissen zoals virtuele realiteit. Cr3do bouwde eerder ook al de grootste 3D-geprinte maquette voor Corda Campus en werkte de voorbije maanden aan een nieuw product. Voortaan krijgen hun klanten met smart maquettes nieuwe troeven in handen.

“Vroeger volstond een brochure, tegenwoordig zijn klanten veel beter op de hoogte wanneer ze een verkoopkantoor binnenwandelen. Online kan je immers in een mum van tijd opzoeken welke andere projecten in de buurt gebouwd worden. Om hun project te verkopen moeten projectontwikkelaars vandaag uitkijken naar andere mogelijkheden”, zegt Jens Raskin, zaakvoerder van Cr3do.

Hoewel virtual reality bij jongeren al redelijk ingeburgerd is, blijft dit voor vele anderen nog steeds een ver-van-mijn-bedshow. Door die technologie te presenteren op een ingebouwde tablet wil Cr3do de interactiviteit behouden zonder dat de drempel groter wordt.

“Met deze tablet kan je in één klik zien welke appartementen verkocht zijn en welke nog te koop zijn. Ze worden extra helder getoond in de maquette. Je kan ook aangeven wat je maximum budget is, hoe groot jouw droomappartement is en hoeveel slaapkamers je wil; de  maquette laat dan enkel die oplichten. Per appartement kan je tevens het grondplan opvragen, evenals gegevens zoals de prijs en de geschatte kosten zoals btw en registratierechten,” vertelt Wouter Vandenneucker, medezaakvoerder en ontwikkelaar van de software.

“Als eerste de sprong durven wagen is niet elk bouwbedrijf of iedere projectontwikkelaar gegeven. We hebben dus wel even gezocht naar de ideale eerste klant voor dit product. We wilden ook echt een project waarvoor dit concept steek houdt: verschillende units met veel verschillende oppervlaktes en troeven, … Dan zit je sowieso al met een complexer verhaal dat vraagt om extra duiding. Het heeft ook meegespeeld dat Bouwbedrijf Dethier en Cr3do bijna buren zijn. De voorbereiding en het testen van de maquette verliep daardoor een stuk gemakkelijker”, aldus Jens Raskin.  

“Tijdens de ontwikkeling van de smartmaquette voor Egge Park hapte een tweede klant toe en ook die smartmaquette is ondertussen geleverd en in gebruik. Voor de ontwikkeling van deze tweede maquette hebben we een tool ontwikkeld waarmee we heel snel en automatisch een nieuw design en nieuwe data in de app kunnen stoppen. Zo krijgt elke tablet ook de huisstijl van het project. Onze smartmaquettes kunnen indien gewenst vanop afstand bestuurd worden; zo hoeven we niet tot bij de klant te gaan om een instelling in de software te wijzigen. Dit doen we via een beveiligde verbinding”, aldus mede-zaakvoerder Kristof Philippaerts.

“Ten slotte bekijken we ook hoe we nog meer functies en beweging in de tabletapp kunnen stoppen zodat de belevenis nog persoonlijker wordt. We denken hierbij aan meer multimedia zoals video, slimmere selecties en filters. Zo zou je een wisselwerking van leidingen (van o.a. warmtepompen en warmtewisselaars) visueel kunnen weergeven. We willen ook nagaan of het voor onze klanten een meerwaarde zou zijn indien we een dashboard met statistieken meegeven, zodat ze kunnen zien welke units het meest werden bekeken of wat voor de meeste geïnteresseerden de maximumprijs is die ze willen spenderen aan een wooneenheid. We geloven dat die informatie nuttig kan zijn, maar we bekijken wat we hier nu concreet mee kunnen”, besluiten de de zaakvoerders van Cr3do.

Cr3do werd opgericht in 2015 door Jens Raskin, Kristof Phillipaerts en Wouter Vandenneucker, drie ondernemers met een passie voor 3D en innovatie, en telt inmiddels al tien medewerkers. In hun oprichtingsjaar werd Cr3do uit meer dan 200 bedrijven gekozen als de meest beloftevolle start-up in Limburg. Enkele maanden laten kregen ze ook de titel van Student Start-up of the Year, een award van TechStartupDay. Vandaag biedt het jonge bedrijf slimme oplossingen op maat aan de talrijke kmo’s in de architecturale en residentiële projectontwikkelingsmarkt.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten