Eerste resultaten proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar Werk’
Bij het leerwerkbedrijf ‘Open Atelier’ in Pelt werden de eerste resultaten van de proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar Werk’ gepresenteerd en gedemonstreerd. Innovatieve technologieën, zoals exoskeletten, augmented reality, virtual reality en cobots, kunnen een belangrijke rol spelen om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken en werknemers aan de slag te houden. Binnen de proeftuin wordt innovatieve technologie ingezet om het werk zowel fysiek als mentaal werkbaarder de maken. De belangrijkste drempels voor Vlaamse werknemers in de industriesector om aan de slag te blijven, zijn immers een hoge werkdruk, fysieke belasting en eentonigheid van werk, zo blijkt uit onderzoek van het HIVA-Onderzoeksinstituut (KU Leuven) dat in het kader van deze proeftuin werd uitgevoerd.
Met de industrie 4.0-proeftuin ‘Technologie voor Werkbaar werk’, die in 2022 door VLAIO werd gelanceerd, slaat Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, samen met zijn core labo’s aan UHasselt (EDM) en VUB (R&MM) de handen in elkaar met imec-IDLab-UGent, imec-SMIT-VUB, Sirris en het HIVA. Het voorbije jaar werkten ze samen en met succes technologie-demo’s uit die leidden tot ondersteuningsmiddelen voor de mentale, fysieke en organisatorische noden van specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt.
Het voorbije jaar namen al 144 bedrijven deel aan acties van de proeftuin. Vlaams minister van Werk en Innovatie Jo Brouns en de projectpartners willen tegen eind 2024 ongeveer 800 bedrijven bereiken met de technologieën en de verdere acties van het project. Er wordt over een periode van drie jaar 2,4 miljoen euro geïnvesteerd via VLAIO.