Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

EnergyVille boost onderzoek naar ondergrondse hoogspanningslijnen

Om de uitrol van ondergrondse hoogspanningsverbindingen te versnellen richt EnergyVille, het HVDC and underground Cable Competence Center (HC3) op. De Vlaamse regering investeert 14 miljoen euro.

Ontwerp zonder titel (35)
EnergyVille

Naar verwachting zal tegen 2050 het elektriciteitsverbruik in België meer dan verdubbelen. De massale uitrol van hernieuwbare energie maakt dat nieuwe hoogspanningsverbindingen essentieel zijn. In een dichtbevolkt gebied als Vlaanderen lukt dat echter steeds minder goed via bovengrondse lijnen. Alle hoop wordt daarom gevestigd op het ondergrondse alternatief. Dat is echter veel duurder en technisch (nog) niet altijd mogelijk.

Het expertisecentrum HVDC and Cable Competence Center (HC3), voor en met Vlaamse en Belgische transmissie- en distributienetbeheerders, grote energieverbruikers, technologieleveranciers en ingenieursbureaus, moet daar verandering in brengen. EnergyVille heeft de voorbije jaren een aanzienlijke expertise ontwikkeld. Het onderzoekt specifiek de mogelijkheden van hoogspanningslijnen op gelijkstroom (HVDC) voor ondergrondse hoogspanningsverbindingen. Het voorziet daarbij ook een simulatiecentrum voor het testen en demonstreren van deze nieuwe technologie, in een omgeving die zo dicht mogelijk de werkelijkheid benadert. Zo zullen bijvoorbeeld nieuwe omvormerconcepten, om gelijkstroomkabels aan het huidige wisselstroomhoogspanningsnet te koppelen, in een veilige digitale omgeving getest kunnen worden.

De tijdslijn voor het gehele programma beslaat minstens tien jaar. Het expertisecentrum start met een vierjarig onderzoeksprogramma ter waarde van vijf miljoen euro en een investering van negen miljoen euro in onderzoeksapparatuur.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten