Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Europa kiest vijf favoriete drone-projecten

Tijdens de Commercial UAV Expo Europe in Brussel, een organisatie van de Amerikaanse beursorganisator Divcom, koos een internationale jury vijf unieke drone-projecten tot Europese Drone Heroes. Er waren 31 deelnemers uit dertien landen. Het publiek stemde via online voting voor een eigen lievelingsproject. De awards werden uitgereikt door minister van Defensie Steven Vandeput.

Europa kiest vijf favoriete drone-projecten
© Fotografie Marc Vanraes

“Tijdens de Commercial UAV Expo kregen tien finalisten de kans om hun eerder ingezonden video te komen toelichten. Vervolgens ging een internationale jury aan de slag om daaruit vijf waardige winnaars te kiezen. Het is de eerste keer dat we deze wedstrijd in een Europese context organiseren en we zijn aangenaam verrast door de populariteit die het concept kent en door het hoge niveau van de inzendingen”, zegt Mark Vanlook, voorzitter van de Vlaamse dronecluster EUKA en initiatiefnemer van de Drone Hero Europe 2017.

De winnaars kregen allemaal een toegangspas voor de Commercial UAV Expo in Las Vegas en krijgen de kans om deel te nemen aan een handelsreis naar de Amerikaanse casinostad, die op initiatief van EUKA, de Vlaamse dronecluster georganiseerd wordt.

  • High Potential Drone Hero
    Het Poolse Droneradar werd verkozen als dronebedrijf met het meeste potentieel. Het ging tussen hen en het Belgische Unifly, wat voor de jury een zware beslissing was. Uiteindelijk werd Droneradar gelauwerd voor hun indrukwekkende resultaten die tot stand kwamen met slechts beperkte middelen.
  • Creative Drone Hero
    Mine Kafon uit Nederland werd verkozen als meest creatieve drone project met een mijnenveegoplossing met drones. De jury vond het een project met een grote sociale impact dat onmiddellijk inzetbaar is.
     
  • Innovative Drone Hero
    De innovatieve Drone Hero ging naar aan het Zwitserse Voliro. Zij ontwikkelden een drone die veel flexibeler kan vliegen dan een conventioneel toestel. De jury zag hierin veel potentieel voor de toekomst.
     
  • Start-up Drone Hero
    De beste start-up was Vectrino uit Kroatië. Zij vielen op met hun project rond de bestrijding van muggenplagen. De jury zag hierin een concept met potentieel een wereldwijde impact, bijvoorbeeld op het gebied van preventieve ziektebestrijding.
     
  • International Drone Hero
    Het Nederlandse Ampyx Power werd verkozen als beste internationaal concept. Met een drone-alternatief voor windturbines scoorden ze erg goed bij de jury. Zij zagen een door klanten gevalideerde business case die zo snel als mogelijk globaal moet uitgerold worden.
     
  • Public Drone Hero
    De publieksprijs ging naar België. Guy Verhoeven van Skycan scoorde online met zijn ‘search & rescue’-video.

Minister van Defensie Steven Vandeput reikte de awards uit aan het internationale heldengezelschap. Hij benadrukte dat, wat betreft het militaire gebruik van drones, België in Europa een voortrekkersrol wil spelen. Ook in de industriële toepassingen moeten we volgens hem die ambitie koesteren en daarom steunt hij graag een wedstrijd zoals Drone Hero Europe.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten