Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

FARO introduceert de As-Built Modeler-software voor AEC-professionals

FARO, een van de grootste leveranciers van 3D-meet- en imaging-oplossingen voor 3D-productie, heeft een nieuwe versie van de As-Built Modeler-software geïntroduceerd. Het betekent een sprong voorwaarts in de conversie van as-built realiteitsgegevens naar betekenisvolle CAD- (scan-to-CAD) en BIM-modellen (scan-to-BIM).

FARO introduceert de As-BuiltTM Modeler-software voor AEC-professionals

De software richt zich vooral naar de bouwsector. “Deze software van de volgende generatie is de eerste in zijn soort die aanbieders van scandiensten, vaklui en andere AEC-professionals (Architecture, Engineering and Construction) de mogelijkheid biedt bouwinformatie te verkrijgen, zoals CAD- en BIM-geometrie, op basis van 3D-gegevens uit de werkelijkheid. Deze info kan worden gebruikt in de meeste CAD-systemen die op de markt verkrijgbaar zijn, ook als deze systemen geen ondersteuning bieden voor puntenwolken. In de 3D-computergraphics betekent een puntenwolk een lijst van cartesische 3D-coördinaten. Deze coördinaten kunnen verkregen worden door aftasting van objecten met een 3D-laserscanner. Puntenwolken die door middel van 3D-laserscanning worden gegenereerd kunnen voor vele doeleinden worden gebruikt. «Gebruikers kunnen profiteren van de snelste en meest rechtstreekse manier om projecten met puntenwolken weer te geven, te beheren en te evalueren, ongeacht de omvang en ongeacht de bron. De As-Built Modeler beschikt over diverse krachtige en eenvoudige functies die de productiviteit van het ontwerpproces vergroten doordat via naadloze workflows zeer accurate CAD-modellen kunnen worden gemaakt met een bewezen kwaliteit die perfect passen in de as-built situatie en die herbewerkingen onnodig maken, zodat tijd en geld kan worden bespaard», zegt Matthias Koksch Director Product Management Construction BIM.  

Metingen

Verder is het mogelijk om 3D-gegevens te gebruiken, ongeacht hun herkomst, zoals gegevens van vaste en mobiele laserscanners, drones en fotogrammetrische apparaten, en deze in detail te bekijken in 2D, 3D en virtual reality. Metingen, coördinaten en zelf gedefinieerde opdrachten, zoals macro‘s kunnen rechtstreeks in Word, Excel en ondersteunde CAD-systemen worden gestreamd. Dit soort ontwerpsystemen omvat onder meer merken als Allplan, BricsCAD, Dietrichs CAD, HiCAD, Rhino 3D en nog veel meer. Volledig automatische tools voor de extractie van gegevens maken het mogelijk om de relevante bouwinformatie eenvoudig en extreem snel te streamen, iets dat voorheen handmatig werd uitgevoerd en zeer veel tijd in beslag nam.

Gebruiksvriendelijke

Krachtige evaluatietools stellen gebruikers in staat eenvoudig vlakke oppervlakken in complexe situaties uit puntenwolken te extraheren die kunnen worden gecombineerd in oppervlakmodellen, die vervolgens kunnen worden geëxporteerd naar een willekeurig CAD- systeem met behulp van ondersteunde, gemeenschappelijke bestandsindelingen voor uitwisseling. De As-Built Modeler faciliteert het maken van secties en doorsnedes op basis van puntenwolken, extraheert automatisch lijnmodellen en genereert orthobeelden voor het maken van plattegronden, opstandplattegronden en gevelplannen. «Met enkele klikken kunnen afstanden, oppervlaktes en volumes snel worden gemeten. Er kunnen renderingsvideo's en fly-through video's worden gemaakt van de geïmporteerde en de gemodelleerde gegevens, zodat u een indrukwekkende visualisatie krijgt van de projectstatus en de ontwerpen die eenvoudig kunnen worden gedeeld met alle betrokken partners», zegt Matthias Koksch.

Bijdrage

De nieuwe As-Built Modeler vormt een andere belangrijke bijdrage aan het stroomlijnen en versnellen van de scan-to-CAD- en scan-to-BIM-workflows van onze AEC-klanten doordat de naadloze conversie van realiteitsgegevens in een ontwerpsysteem wordt gepresenteerd, waardoor de vereiste tijd en moeite sterk wordt verminderd. Deze oplossing staat open voor as-built realiteitsgegevens van elke grootte en oorsprong. FARO werkt vandaag al aan de technologie van morgen om in de nabije toekomst Open BIM-workflows en AI-methoden (Artificial Intelligence) toe te voegen aan de As-Built Modeler.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten