Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Industriële test van Vanadium Flow batterijen

Jan De Nul, ENGIE en Equans starten met een pilootproject rond het gebruik van Vanadium Redox Flow batterijen op industriële schaal. Dit type batterij kan een veilige en duurzame aanvulling zijn op de veelgebruikte lithium-ion batterij.

BKBC (2)
ENGIE

Onderzoekscentrum ENGIE Laborelec voerde al in 2019 succesvolle labotests uit met een Redox Flow Batterij en test nu voor het eerst op industriële schaal de sturing en het onderhoud van deze technologie. Equans installeerde een Vanadium Redox Flow batterij, geproduceerd door Invinity Energy Systems en met een capaciteit van 800 kWh, op de site van Jan De Nul in Hofstade (bij Aalst), naast hun zonnepaneleninstallatie van 578kW. De installatie is vier 20ft containers groot, per twee gestapeld, en wordt beheerd door een slim Energy Management Systeem (EMS) van ENGIE, dat de batterij aanstuurt om de autoconsumptie van de installatie te optimaliseren.

Anders dan Lithium-Ion batterijen hebben de Redox Flow batterijen een levensduur van minstens 25 jaar, een weinig verouderende capaciteit en een opslagcapaciteit die van nature meerdere uren bedraagt. Bovendien zijn ze veiliger, want er is geen risico op ongecontroleerde ontbranding (thermal runaway), en dus aangepast voor warmere klimaten, en zijn ze gemakkelijker recycleerbaar op het einde van hun levensduur. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten