Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Jansen the Building Company kiest voor openBIM

Jansen the Building Company uit Zonhoven is het gebruik van een Bouw Informatie Model (BIM) naar de bouwwerf aan het brengen met behulp van Dalux Field en Box Pro software. BIM-manager Sien van der Have heeft haar strategie gefundeerd op openBIM ontwikkelingen. Zij vertelt hoe dat in de praktijk gebeurt.    

Jansen the Building Company kiest voor openBIM (1)
Jansen the Building Company is opgericht in 1973, heeft de hoofdzetel in Zonhoven en realiseert jaarlijks voor meer dan 100 miljoen € aan projecten in de sectoren zorg, kantoor, retail, en - meer niche - pharma, cleanrooms, leisure en tunnels.

De algemene aannemer is vooral gespecialiseerd in binnenafwerking, technieken en onderhoud. De bouwgroep telt ongeveer 350 medewerkers, heeft al 45 jaar een familiale traditie en is actief binnen de domeinen aanneming, productontwikkeling, vastgoedontwikkeling en facility management.

“Ik ben hier eind 2018 gestart als BIM-manager en heb voor het bedrijf een BIM-visie en -strategie voor de lange termijn ontwikkeld. Als onderdeel daarvan zijn wij momenteel bezig om het BIM-gebruik naar de bouwwerven te brengen”, vertelt Sien van der Have.

OpenBIM

De Limburgse bouwfirma ontwikkelt al geruime tijd projecten met BIM-software. Voor de komende jaren is het van der Have’s strategie om een BIM als centraal informatiemodel te gaan gebruiken voor alle medewerkers op het kantoor en de bouwwerven.
“Samenwerken en communiceren op basis van een BIM biedt voor alle bouwpartners voordelen, vanaf het ontwerp tot en met de onderhoudsfase, waarin wij ook gespecialiseerd zijn”, vervolgt van der Have.

“Omdat wij echter niet aan één of een paar leveranciers gebonden willen zijn, is onze strategie gebaseerd op de internationale openBIM-ontwikkelingen. Daarmee vergroot je namelijk de flexibiliteit om met verschillende opdrachtgevers en bouwpartners projecten te realiseren. Dankzij een concullega BIM-manager heb ik de Dalux BIM-viewer ontdekt, als een handig hulpmiddel om zowel eenvoudig tekeningen als IFC- en Revit-modellen te delen en te bekijken. Hier gebruiken wij ook Dalux Field en Box Pro”, legt Sien van der Have uit. 

Opleiden en begeleiden

Een belangrijke pijler onder de BIM-strategie van Jansen the Building Company is het opleiden en begeleiden van alle collega’s in het werken met een BIM.

“Elke nieuwe medewerker krijgt hier tijdens een introductieperiode uitleg over de methode, voordelen en het werken met een BIM. Daarna worden zij door onze twee BIM-support specialisten ondersteund tijdens het gebruik van een BIM op kantoor en op de bouwwerf.”

“Wij zijn met Dalux Field en Box Pro gaan werken om alle BIM-informatie eenvoudig op de verschillende bouwwerven te kunnen bekijken en te gebruiken als applicatie voor de dagelijkse bouwopvolging. Dalux Box Pro is de bijbehorende altijd en overal toegankelijke documentbeheeromgeving.”

“De digitale workflows en formulieren van Dalux Field besparen onze werf- en projectleiders veel tijd bij een aantal verplichte werkregistraties en helpen fouten te voorkomen in vergelijking met handmatige registraties”, aldus Sien van der Have.

Retail- en hotelprojecten

Jansen the Building Company heeft reeds bij verschillende projecten met een BIM gewerkt, waaronder een nieuwe vestiging van Lidl en het Van der Valk hotel in Gent. Bij beide projecten heeft het bedrijf de voordelen van openBIM ervaren.

“Als bouwbedrijf moet je bij elk nieuw project samenwerken met een groot aantal partners. In deze rol is het belangrijk zo flexibel mogelijk met alle beschikbare informatie om te kunnen gaan. Vaak worden er IFC- of Revit-modellen met elkaar uitgewisseld, die beide goed worden ondersteund in de Dalux-software”, vervolgt Sien van der Have.

IFC staat voor Industry Foundation Classes. Het is de 'open' standaard die gebruikt wordt bij openBIM en is bedoeld om modelinformatie uit te wisselen over bijvoorbeeld echte wanden, deuren en ramen met al hun eigenschappen.

Dit in tegenstelling tot oudere bestandsformaten zoals DWG waarin slechts grafische entiteiten worden opgeslagen (zoals lijnen, cirkels en arceringen). IFC is een open standaard en beschikbaar voor alle partijen in het bouwproces. Daarmee is IFC onmisbaar bij integrale ontwerp- en bouwprocessen.

“Bij het Van der Valk hotel heeft het hele bouwteam een korte opleiding gekregen over het gebruik van Dalux Field en maakt zelfs general manager Max van der Valk er notities in voor onze werf- en projectleider. Voor dit project hebben wij de ruwbouw in 3D-ingescand en gecombineerd met het beschikbare Revit-model en ontwerpen voor de kamerinterieurs die met behulp van SketchUp zijn gemaakt”, zegt van der Have.

Onderhoud gebouwen

Binnenkort gaat de BIM-manager van Jansen het BIM-gebruik uitbreiden naar de onderhoudsfase van gebouwen, omdat Jansen Services daarin is gespecialiseerd.

“Een groot voordeel van een BIM is dat alle betrokkenen daarin mee kunnen kijken naar de aanwezige multidisciplinaire informatie. Daardoor worden mogelijke fouten eerder ontdekt en al voor de uitvoering aangepast. Als daarna tijdens alle projectfases wijzigingen consequent worden doorgevoerd, groeit het BIM automatisch door naar een ‘as-built’ model dat wij voor de serviceverlening kunnen benutten.”

“Als aanvulling op de al genoemde applicaties willen wij voor onze onderhoudsplanning en opvolging de DaluxFM- software gaan gebruiken. Dat is een cloudgebaseerde FM-oplossing met BIM-integratie en te gebruiken op mobiele apparatuur. Ten slotte gaan we ook nog de Dalux AR-functionaliteit verkennen, omdat deze interessante mogelijkheden biedt om projecten levensecht virtueel te ervaren”, besluit Sien van der Have.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten