Koolstofneutraal bouwen met beton: Hervé Camerlynck (FEBELCEM) licht Roadmap 2050 toe
Het evenement NextGen Build, georganiseerd door Bouwkroniek/Batichronique, belooft een boeiende en inspirerende bijeenkomst te worden voor professionals uit de bouw- en installatiesector. Tijdens deze conferentie worden diverse thema's belicht die cruciaal zijn voor de toekomst van de sector. Een van de sprekers, Hervé Camerlynck, managing director bij FEBELCEM, zal ingaan op het gebruik van cement en beton in een duurzame, circulaire bouwsector.
Met de Green Deal verbindt Europa zich ertoe om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden. Dit houdt ook in dat we evolueren naar een meer circulaire economie, waar groei losgekoppeld is van het gebruik van hulpbronnen. Aangekondigd in december 2019, wordt de Green Deal steeds concreter dankzij een reeks nieuwe wetgevingen om van de Europese Unie een moderne, duurzame en inclusieve economie te maken. Zoals al eerder benadrukt, is de bouwsector een bijzonder effectief actiepunt. Het milieueffect van gebouwen is namelijk aanzienlijk, zowel in de productiefase van materialen en technische uitrustingen als in de gebruiksfase. Op Europees niveau wordt geschat dat deze sector verantwoordelijk is voor 40% van het energieverbruik en 36% van de klimaatvoetafdruk.
Beton centraal
In dit kader heeft FEBELCEM, de Federatie van de Belgische cementindustrie, in 2021 haar "Roadmap 2050 voor Cement en Beton" opgesteld. De rode draad is beton, een onmisbaar materiaal voor infrastructuren en gebouwen van een duurzame samenleving. De Roadmap beschrijft hoe cement, via de productie en het gebruik van beton, bijdraagt aan circulair en koolstofneutraal bouwen. Het beeld van een "roadmap" symboliseert de weg die leidt naar de doelstellingen van 2050. Deze is opgebouwd rond vijf actiegebieden, samengevat in de "5C's": klinker (de actieve component van cement), cement, concrete (beton), constructie en (her)carbonatatie.
Nieuwe cementsoorten
Al heel lang is de Belgische cementindustrie een pionier in het bijdragen aan een deugdzamere waardeketen in de bouw, maar de afgelopen jaren is de transitie op magistrale wijze versneld. De hefboomfactoren die in de drie jaar geleden gepubliceerde Roadmap werden beschreven, zijn nu duidelijker geworden: nieuwe cementsoorten verschijnen op de markt en sommige CO2-afvangprojecten (CC(U)S) zouden tegen 2030 gerealiseerd moeten zijn. Het evenement NextGenBuild zal daarom de gelegenheid zijn om de belangrijkste pijlers van de Roadmap voor de transitie van de cementsector te presenteren, om nog sneller bij te dragen aan de transformatie van de waardeketen in de bouw.