Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

KU Leuven opent met DingNet een Internet of Things-proeftuin

Het ‘Internet of Things’ (IoT) verbindt alledaagse voorwerpen met het internet, zodat ze met mensen en met andere voorwerpen kunnen communiceren. De KU Leuven geeft haar studenten en onderzoekers de kans om vlotter met deze technologie te experimenteren. Met DingNet creëert de Leuvense universiteit een proeftuin waar iedereen aan de slag kan gaan met sensoren en IoT-toepassingen.

ku leuven
Een plant met een vochtigheidssensor in de potgrond die een bericht stuurt wanneer hij water nodig heeft, de decibels bij evenementen gedetailleerd in kaart brengen, de lichtintensiteit onder de bomen in een bos in realtime in kaart brengen, …: het zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden die DingNet biedt. In de komende jaren zullen we worden bestormd met dergelijke toepassingen.

“Het Internet of Things zal mee  de toekomst bepalen. De KU Leuven wil daarop inspelen en haar studenten en personeel  ondersteunen  om grootschaliger te experimenteren met deze technologie. In tegenstelling tot normale wifi-netwerken biedt DingNet een draadloos netwerk aan dat zeer energiezuinige communicatie toelaat over een kilometerslange afstand. Het is een gratis omgeving. Echt uniek is dat het een selfservice-platform is voor de hele KU Leuven-gemeenschap”, verklaart directeur Annemie Depuydt van ICTS, de centrale informaticadienst van de KU Leuven.

De proeftuin bestaat uit antennes die heel Leuven, Heverlee en de bredere omgeving dekken. Het systeem kan bovendien gemakkelijk uitgebreid worden naar andere campussen in Vlaanderen. De antennes zijn verbonden met een centrale server in Heverlee. Gebruikers moeten enkel hun login activeren en hun sensoren en toepassingen registreren en DingNet doet de rest. “We willen studenten, onderzoekers en andere personeelsleden de kans geven om hun creativiteit aan te wenden om samen innovatieve en maatschappelijk relevante toepassingen te bouwen”, aldus Koenraad Debackere, algemeen beheerder van de KU Leuven.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten