Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Kunstmatige intelligentie ingezet voor ontwikkeling glastechnologie

AGC Glass Europe, een Europese speler in vlakglas, en Citrine Informatics werken samen om sneller de volgende generatie glas te ontwikkelen. Dat gebeurt met behulp van artificial intelligence (AI) of kunstmatige intelligentie (KI).

Kunstmatige intelligentie ingezet voor ontwikkeling glastechnologie (1)
©Emmanuel Crooÿ

Van kunstmatige intelligentie wordt verwacht dat ze de manier waarop wetenschappers experimenten ontwerpen of de gegevens waarderen, ingrijpend zal veranderen en tot baanbrekende vooruitgang zal leiden. Citrine Informatics is een technologieplatform dat het potentieel van AI benut om nieuwe materialen in een hoger tempo op de markt te brengen en materiaalgestuurde productwaarde te capteren.

In de auto- en de communicatiesector is er momenteel wereldwijd een grote vraag naar sterk kras- en slijtvast glas met optimalere optische en mechanische eigenschappen. Het doel van deze samenwerking is te zoeken naar innovatieve oplossingen om zo sneller dan ooit te beantwoorden aan de voortdurend stijgende vraag naar alsmaar beter presterend glas.AGC levert de experimentele gegevens voor de vervaardiging van gepatenteerde KI-modellen met gebruik van het platform van Citrine en test de nieuw voorgestelde materialen herhaaldelijk. Vervolgens verbetert Citrine de modellen stapsgewijs via dit leerproces, om zo de beste omstandigheden te bepalen voor de productie van hoogpresterende glasmaterialen.

”De toekomst van materiaalontwikkeling berust op snelheid. Maar om hoog-presterende materialen in een sneller tempo uit te werken, zal een efficiënter beheer en gebruik van gegevens nodig zijn. Daarbij hoort hun consolidatie, organisatie en opslag in een coherent consulteerbaar formaat, kwestie van de hele kracht van kunstmatige intelligentie te benutten", zei Marc Van Den Neste, CTO van de Building & Industrial Glass Company van AGC.De ontwikkeling van KI-gestuurde materialen is de toekomst van de materiaalindustrie en het is voor ons een eer om met AGC te werken. De bedrijven die als eerste in deze technologie investeren zullen door de markt enorm beloond worden", stelt Greg Mulholland, CEO van Citrine Informatics.

De technologie van Citrine Informatics versnelt de ontwikkelingscyclus van materialen door de toepassing van kunstmatige intelligentie toegespitst op materiaaldata. Het platform van Citrine is ontworpen als het exploitatiesysteem van de materiaal- en de chemienijverheid. De hoofdzetel van Citrine is gevestigd in Redwood City in de buurt van San Francisco, Californië.

AGC Glass Europe is gevestigd in Louvain-la-Neuve en produceert, verwerkt en verdeelt vlakglas voor de bouw (buitenbeglazing en interieurglas), de autosector en de solar-industrie. AGC Glass Europe is de Europese tak van de grootste vlakglasproducent ter wereld, Asahi Glass Co. Ltd, met meer dan honderd vestigingen in Europa en 16.000 werknemers.

Het hoofdkantoor en het centrum voor onderzoek en ontwikkeling van de Europese activiteiten van AGC is in België gevestigd. Daarnaast heeft AGC in België verschillende productielocaties en een netwerk van glasverwerkingsbedrijven voor de bouwsector.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten