Lantaarnpaal met ingebouwde 4G/LTE-breedbandverbinding
De bedrijven Philips Lighting en Ericsson introduceren samen een nieuwe slimme lantaarnpaal, specifiek gericht op Europese steden. De nieuwe straatlantaarn Philips Lightpole Site Slim combineert energie-efficiënte led-verlichting en een supersnelle LTE/4G-breedbandverbinding zonder een rommeltje te maken van het stadsbeeld. LTE (Long Term Evolution) is een ‘high performance’-dataoverdrachtsysteem dat als 3.9G-standaard wordt beschouwd.
De Philips Lightpole Site Slim heeft de vertrouwde vorm van straatlantaarns die overal in Europa gebruikt worden, waardoor hij vrijwel onopvallend in het straatbeeld kan worden toegevoegd maar tegelijk de dekking van het LTE1/4G-netwerk aanzienlijk vergroot. Het compacte formaat is mogelijk gemaakt door de gezamenlijk ontwikkelde geïntegreerde antennes in de lantaarns en de small cell buitenradio’s van Ericsson.
In 2020 zal het mobiele dataverkeer met factor 9 gestegen zijn tegenover vandaag. Operatoren van mobiele netwerken willen hun klanten voorzien van de best mogelijke breedbanddekking en capaciteit, maar worstelen met het verwerven van nieuwe locaties voor antennes in de openbare ruimte. Door ruimte te huren in de slimme lantaarnpalen zijn ze in staat hun netwerken te verdichten zodat burgers kunnen genieten van zowel veilig verlichte straten als een betere datacapaciteit.
“De Philips Lightpole Site Slim, met volledig geïntegreerde small cells van Ericcson, stelt operatoren van mobiele netwerken in staat om snel en gemakkelijk tientallen of honderden antennes voor mobiele telefonie in te zetten. Dit maakt het mogelijk om grote gebieden op te waarderen met een minimale verstoring van de normale gang van zaken en zo hun abonnees superieure buitenverbindingen en app-dekking te bieden”, verklaart Nishant Batra van Ericsson.
De nieuwe straatlantaarn laat zich met een minimale visuele impact opnemen in elk straatbeeld en is verkrijgbaar in verschillende hoogtes, kleuren en stijlen. Verschillende types armaturen kunnen op verschillende posities en hoogtes aan de mast worden bevestigd om in de straten een samenhangend verlichtingspatroon te handhaven. Dit betekent ook dat hij kan worden toegevoegd als aanvulling van bestaande straatlantaarns zonder dat het hele gebied gerenoveerd hoeft te worden. Ook kan de verlichting op afstand geregeld worden met behulp van het cloudgebaseerde Philips CityTouch-beheersysteem voor straatverlichting, dat helpt om extra energiebesparingen te realiseren.
“De digitale transformatie van openbare ruimtes voltrekt zich in een snel tempo en omvat zowel historische stadscentra, complete woonwijken als grote stedelijke gebieden. De gemeentebesturen willen voldoen aan de behoeften van de mensen die zij tot dienst zijn door geconnecteerde beveiligde omgevingen te creëren die slim en efficiënt zijn en optimaal gebruik maken van alle nieuwe en toekomstige technologieën”, zegt Christoph Herzig van Philips Lighting.
Straatverlichting heeft het vermogen om een alomtegenwoordig draadloos netwerk met hoge prestaties te worden, dat essentieel is voor de digitale transformatie van elke stad. Zie het als digitaal vastgoed dat verhuurd kan worden. Naast breedbandnetwerkdiensten kunnen de lantaarnpalen ook ruimte bieden aan andere apparatuur voor een brede reeks toepassingen van het Internet der Dingen (the Internet of Things; IoT). Dit stelt steden en netwerkleveranciers in staat om slimme, geavanceerde mogelijkheden te leveren die verder gaan dan alleen verlichting, met inbegrip van sensoren.
De eerste twee Europese voorbeelden van de Philips Lightpole Site Slim zijn inmiddels geïnstalleerd in de buurt van Fira Barcelona, in samenwerking met de gemeente L’Hospitalet de Llobregat, en met mobiele diensten van Orange en Telefonica.
Ook de steden Los Angeles en San Jose in de Verenigde Staten hebben al slimme lantaarns van Philips Lighting en Ericsson ingezet om nieuwe diensten te kunnen leveren aan inwoners en bezoekers van de stad en het bedrijfsleven.