Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Niet-reglementaire bewakingscamera kan aannemer hoge boete opleveren

Steeds meer bouwbedrijven schakelen camerabewaking in op hun bouwwerf. Maar de geplaatste systemen blijken niet altijd in orde met de wettelijke richtlijnen. “De wetgever ziet nochtans strikt toe op de privacy bij beeldverwerking. Indien de voorwaarden voor het plaatsen en gebruiken van camera’s niet worden nageleefd, riskeert de aannemer een geldboete tot 10.000 euro. Bij een schending van de regels inzake verboden beelden of de toegang tot de beelden, kan de boete oplopen tot 20.000 euro”, waarschuwt bewakingsbedrijf BauWatch.

Niet-reglementaire bewakingscamera kan aannemer hoge boete opleveren

Bij camerabeveiliging mag maximaal 2% van de openbare weg in beeld komen en dit enkel uit noodzaak voor de beveiliging. Hun actieradius moet zich beperken tot de zone waar ze beelden van de werf en mogelijke onregelmatigheden moeten detecteren. Er wordt ook een grondplan gemaakt waarop alle camera’s, types camera, camerahoeken en kijkrichtingen in detail aangeduid zijn. Dat plan moet altijd op de site aanwezig zijn, zodat controlerende instanties het op ieder moment kunnen raadplegen.

Daarnaast heeft de aannemer een meldingsplicht bij de politiediensten wanneer hij camerabeveiliging op een terrein wil installeren. “Dat moet ten laatste de dag vóór de installatie van de camera’s gebeuren. Bij alle toegangspunten voor werknemers en bezoekers geldt ook een signalisatieplicht: ze moeten op de hoogte worden gebracht dat ze gefilmd kunnen worden. Dat moet gebeuren met het pictogram, zoals voorgeschreven door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Ten slotte is het verplicht om een register bij te houden van wie de beelden bekijkt, waar ze worden bewaard en hoelang. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten