Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Nieuwe ERP-installatie vermijdt jaarlijks 25.000 ton CO2-uitstoot

Energiebedrijf E.ON Power Plants Belgium zal Syngas, een restproduct van chemiebedrijf Imerys Graphite & Carbon (IGC), hergebruiken in een nieuwe Energy Recovery Plant. De ingenieurs van Sweco bedachten het concept van de nieuwe installatie en zijn nu ook verantwoordelijk voor de uitwerking.

sweco erp

Het synthetisch gas, een mengsel van koolstofmonoxide en waterstofgas, dat als restproduct vrijkomt bij Imerys in Willebroek zal gebruikt worden als energiebron voor de nieuwe elektriciteitscentrale van E.ON Power Plants Belgium. De nieuwe energy recovery plant (ERP) met een vermogen van maximaal 29 MW zal voldoende elektriciteit produceren om de Imerys-site en 40.000 gezinnen in de regio het hele jaar van elektriciteit te voorzien.  

Meerwaarde door toegespitste expertise

“We zijn bij Sweco goed vertrouwd met dit project”, zegt Tom Van Den Noortgaete, Division Director Energy & Environment bij Sweco Belgium. “Het kent al in 2018 zijn oorsprong met een studie naar waterstofopportuniteiten op bedrijventerreinen vanuit de POM Antwerpen. Sweco heeft vervolgens een drietal waterstofvalorisatiescenario’s naast elkaar gezet, waaronder het voorliggend concept. In 2020 zijn we dan gestart met een conceptdesign. De bekroning van ons werk is nu het detailontwerp van deze performante energiecentrale van maximaal 29 megawatt.”

Positieve impact op het milieu

Dankzij de energierecuperatiecentrale kan de nieuwe centrale een CO2-uitstoot van meer dan 25.000 ton per jaar uit vermijden. Anderzijds zal het project door middel van een rookgasbehandeling (bv. DeNOx- en DeSOx-systemen) lokaal bijdragen aan verbeterde luchtemissies door de uitstoot van zwavel en stikstof te verminderen.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten