Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Nieuwe methode concentreert alle nutsvoorzieningen in appartementen

De Antwerpse start-up Bao Living lanceert een nieuwe, revolutionaire methode om nutsvoorzieningen te installeren in appartementen. Verwarming, water, elektriciteit, ventilatie, domotica zitten allemaal geconcentreerd in één slimme aanpasbare module (sam), zowel de toestellen, de leidingen en draden als de contactpunten. “Nu steeds meer mensen in steden wonen en de wooneenheden onvermijdelijk steeds kleiner worden, is er nood aan oplossingen om sneller, betaalbaarder en duurzamer te kunnen bouwen”, zeggen Benjamin Eysermans en Axel van der Donk, de oprichters van Bao Living. Het jonge bedrijf startte in 2016 en is het resultaat van een thesis aan de Antwerp Management School.

nutsvoorzieningen
Franky Verdickt

Zowat de helft van de wereldbevolking woont al in steden, in 2050 zal dat 70% zijn. Ook in België gaan alle prognoses uit van een forse bevolkingsgroei in de steden. Als we met meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen, betekent dat onvermijdelijk ook dat de woonoppervlakte kleiner wordt: in 2005 waren nieuwbouwwoningen nog gemiddeld 102 m² groot, ondertussen is dat nog maar 70 m².

“Om die snelle urbanisatie niet alleen te proberen bij te benen, maar ook nog eens betaalbaar te houden en zo duurzaam mogelijk te laten verlopen, moeten we innovatieve en creatieve oplossingen bedenken”, zegt Benjamin Eysermans. Bao-Living ontwikkelde daarom een nieuwe en ondertussen ook gepatenteerde methode om nutsvoorzieningen in appartementen te installeren. Water, elektriciteit, verwarming, ventilatie, domotica,… zitten allemaal samen in één slimme aanpasbare module. Die hebben geen vast ontwerp: de 18 verschillende kastmodules passen zich aan de ruimte aan.

Bao Living produceert de modules in een geautomatiseerd atelier. Onder andere hierdoor zijn ze zowat 30% goedkoper dan de klassieke manier om nutsvoorzieningen te installeren. De sam boekt op die manier ook schaalvoordelen: de installatie ter plaatse vraagt minder tijd en overschotten worden gerecycleerd. Dat maakt de modules meteen ook een heel pak duurzamer.

“Dat is geen overbodige luxe, want de bouwsector is vandaag de meest energie-intensieve, de meest vervuilende en de meest verspillende sector ter wereld. Als we méér gaan bouwen, moeten we ook anders gaan bouwen”, stellen Bao Living-oprichters Eysermans en van der Donk.

“Een echte duurzame langetermijnstrategie bestaat uit een combinatie van optimalisatie en innovatie. Vandaag staan een hele reeks nieuwe bedrijven op die vanuit hun productdesign, hun efficiëntiedenken en hun marktbenadering inspelen op de grote maatschappelijke en milieu-uitdagingen van de 21ste eeuw. Bao Living zit met zijn vernieuwende, schaalbare en duurzame business case volledig op die lijn”, aldus prof. Hans Verboven, Director of Sustainability and Climate Change bij Ernst & Young.

Bao Living ontwikkelde het principe van de modules samen met het bekende Antwerpse ontwerpbureau Studio Dott. Voor de productie ging de start-up in zee met de Kempense algemene aannemer, interieurexpert en  meubelproducent vanhout.pro, die deel uitmaakt van Groep Van Roey. Zij maken de sam-modules. Voor de technische ontwikkeling kon Bao Living rekenen op de expertise van Boydens Engineering.

Bao Living opende zopas ook een eerste toonzaal in Turnhout. Benjamin Eysermans en Axel van der Donk haalden 300.000 € op om de modules voort te ontwikkelen en er op termijn ook de grens mee over te trekken. “Nederlanders wonen al veel langer dan wij op kleine oppervlaktes. Wij zijn die overstap volop aan het maken, dat vraagt een andere kijk en een andere werkwijze van alle schakels in de bouwketen”, zegt het duo.

Door de modules vlot aanpasbaar te maken kunnen architecten ze perfect integreren in hun bouwplannen zonder aan creativiteit in te boeten. Omdat minder binnenmuren nodig zijn, kunnen ze de beschikbare ruimte optimaal gebruiken. Loodgieters en elektriciens installeren de nutsvoorzieningen veel sneller en efficiënter en kunnen eventuele updates en herstellingen ook vlotter uitvoeren. Ze hoeven niet meer in muren te slijpen, maar vijzen de module gewoon open. Dat is een opluchting, ook voor de bewoners.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten