Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Nieuwe mogelijkheden om bouwdetails te visualiseren

Om latere bouwproblemen te voorkomen, moet er bijzondere aandacht besteed worden aan de detailleringen en aansluitingen. De onlinedatabank met bouwdetails van Buildwise is daartoe een waardevolle informatiebron voor bouwprofessionals. Nieuwe visualisatietools helpen bovendien om deze bouwdetails beter te begrijpen.

Afb. 2 Visualisatie van een 3D-bouwdetail in de augmentedrealityviewer.

BKBC - 2024-06-26T143325.953
Buildwise

De onlinedatabank van Buildwise telt meer dan 400 bouwdetails, elk met een eigen pagina met gedetailleerde 2D-illustraties en technische informatie. Bij ingewikkelde details staan ook 3D-beelden of -animaties. Die geven een nauwkeurig en realistisch beeld van de manier waarop het bouwdetail opgebouwd is. Buildwise heeft drie innovatieve tools geselecteerd voor toepassing in relevante bouwdetails: een 3D-webviewer, animatievideo’s en een augmentedrealitytool.

WEBVIEWER

Op de Buildwise-website is er tegenwoordig een gloednieuwe 3D-webviewer beschikbaar die de manier zal veranderen waarop je bouwdetails bekijkt. Hij biedt een interactieve ervaring die het realisme van een 3D-render combineert met de gedetailleerde informatie van een 2D-tekening (zie afbeelding 1).

Laten we het voorbeeld nemen van de aansluiting tussen een muurvoet en een deuropening. Het gaat hier om een complex bouwdetail door het grote aantal elementen en verbindingen, waarbij onder meer aandacht besteed moet worden aan de continuïteit van de isolatie en de luchtdichtheid. Met de 3D-webviewer kan je het bouwdetail gemakkelijk kantelen en ronddraaien om het vanuit verschillende standpunten te bestuderen. Je kan uitzoomen om het bouwdetail in zijn geheel te bekijken of inzoomen om te zien hoe kleine elementen zoals membranen aangebracht zijn.

Maar om een bouwdetail echt te begrijpen, is er meer nodig dan enkel het visualiseren van de afzonderlijke onderdelen. Met behulp van de faseringsfunctie kan je de uitvoering van elk element stapsgewijs bekijken, vanaf de fundering tot en met de binnenafwerking. Bij elke stap staat bovendien een legende van de bouwelementen.

Afb. 1 Visualisatie van een bouwdetail in de 3D-webviewer.

BKBC - 2024-06-26T143344.558
Buildwise

ANIMATIEVIDEO’S

Daarnaast zijn er tal van gedetailleerde animaties voorhanden die toelaten om elke stap van het uitvoeringproces te volgen. Om meer video’s te kunnen produceren waarin je de bouwdetails tot leven ziet komen, heeft Buildwise gezocht naar manieren om het proces te stroomlijnen.

AUGMENTEDREALITYTOOL

Dankzij augmented reality kan je nu een bouwdetail op ware grootte zien in zijn echte omgeving. Het enige wat je nodig hebt, is je smartphone of tablet. Doordat de meeste moderne smartphones deze functie ondersteunen, ligt deze eenvoudige en toegankelijke technologie binnen het bereik van heel wat bouwprofessionals. Met behulp van een augmentedrealitytool op jouw smartphone kan je een 3D-bouwdetail als het ware over de realiteit leggen en verkennen alsof het recht voor je neus staat (zie afbeelding 2). Je kan interageren met specifieke delen van het bouwdetail door extra informatie te bekijken of door de gewenste objecten te filteren.

TOEKOMSTIGE MOGELIJKHEDEN

Momenteel concentreert Buildwise zich op het evalueren van deze drie nieuwe visualisatietools. Er werden echter ook meer geavanceerde toepassingen van 3D-bouwdetails onderzocht, zoals de integratie van verschillende soorten metadata in BIM-modellen, het automatiseren van taken en het gebruik van virtual reality voor educatieve doelen. Het zijn slechts enkele van de vele beloftevolle mogelijkheden voor de toekomst.


Bron: het artikel ‘Innovatieve 3D-tools om bouwdetails beter te begrijpen’ van A. Vazquez, in het Buildwise Magazine van september-oktober 2023. Enkel het originele artikel, te vinden op www.buildwise.be, geldt als referentie.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten