Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Op naar automatische BIM-modellen?

Na de lancering van een reeks innovatieve geveldragers en de implementatie van een door AI aangedreven rekenmodule, zet BK Geveldragers opnieuw een grote stap in de digitalisering van de bouwsector. De onderneming ontwikkelde immers AutoBIM.be, een platform waar architecten en bouwbedrijven hun bouwplannen kunnen uploaden om bij te dragen aan de ontwikkeling van een AI-algoritme dat bouwplannen analyseert en interpreteert.

katrien-bart-(1)

Dankzij de steile opmars van tools als ChatGPT is artificiële intelligentie alomtegenwoordig. Steeds meer bedrijven zien de mogelijkheden en use-cases ervan in. BK Geveldragers wil niet achterblijven en zoekt naar een manier om op basis van 2D bouwplannen automatisch een BIM-model te genereren. Om dit te realiseren, heeft BK Geveldragers echter duizenden bouwplannen nodig om het model te trainen en bij te sturen. Daarom doet de onderneming een oproep aan bedrijven uit de sector om hun bouwplannen via AutoBIM.be te delen. Volgens de initiatiefnemers is Artificiële Intelligentie sowieso dé toekomst. Hierbij spreekt BK Geveldragers uit eigen ervaring. Sinds ze A.I. in de werkprocessen heeft geïntegreerd, is de productiviteit aanzienlijk toegenomen. Zo verminderde de tijdspanne om een offerte op te maken, van dertig naar drie minuten. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten