Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Postacademische opleiding Informatiebeheer voor bouwprojecten (BIM)

Het gebruik van Building Information Modelling (BIM) belooft o.m. een efficiënter werkproces en een lagere foutenlast op de bouwwerf. Het beheer van informatie voor bouwprojecten vraagt echter ook een juiste methodologische aanpak, zeker in combinatie met BIM. De verregaande digitalisering van de informatiestromen in de bouw leidt tot nieuwe en efficiëntere processen. Informatie wordt niet meer louter beheerd in vele losstaande documenten, tekeningen, dossiers en tabellen, maar wordt centraal beschikbaar via zogenaamde virtuele 3D-gebouwmodellen die fungeren als de meest complete en consistente informatiedrager doorheen het ganse traject van een bouwproject. Deze nieuwe toepassingen leiden tot een nieuwe manier van werken voor bouwprojecten.

Postacademische opleiding Informatiebeheer voor bouwprojecten (BIM)

Tijdens de postacademische opleiding 'Informatiebeheer voor bouwprojecten', die gepland is van 5 oktober tot 20 december, wordt ingegaan op de werking van BIM-toepassingen en op het BIM-proces. Ook de manier waarop BIM kan ingezet worden in bouwprojecten voor het genereren van een effectieve meerwaarde voor de partners in het bouwteam doorheen de gehele levenscyclus van het gebouw komt aan bod. De opleiding is eerder gericht op het opleiden van BIM-coördinatoren en BIM-managers dan op de vorming van BIM-modelleurs. Na afloop van deze cursus moeten de deelnemers in staat zijn om het maximum uit BIM te halen voor hun bedrijf.

 

Het aantal deelnemers is beperkt tot veertig.

 

De opleiding is bedoeld voor wie in zijn bedrijf in aanraking komt met BIM: modelleurs, tekenaars, bedrijfsleiders, projectleiders of it-verantwoordelijken. Dit kan gebeuren in verschillende types bedrijven, van kleine architectuurbureaus tot grote bouwfirma's en gespecialiseerde ingenieursbureaus. Ook pas afgestudeerde ingenieurs Bouwkunde en Architectuur zijn welkom, net als experts door ervaring. Basiskennis over het bouwproces en vertrouwdheid met CAD-software zijn vereist. Het aantal deelnemers is beperkt tot veertig.

 

Als lesgevers fungeren dr. Ir. arch. Stefan Boeykens (D-Studio & Departement Architectuur KU Leuven), Ir. arch. Peggy Bovens (PB Calc & Consult), Ir. Jan Desmet (Ingenium), Ing. Jos Duchamps (Procos Group), Ir. Johan Kuppens (iNFRANEA), Ir. Tim Lemoine (WTCB), Ir. Ilka Mans (Pouma), prof. dr. Ir. Stijn Matthys (vakgroep Bouwkundige Constructies UGent), Ir. arch. Koenraad Nys (D-Studio), dr. Ir. arch. Pieter Pauwels (vakgroep Architectuur en Stedenbouw UGent), Ir. arch. Paulus Present (Bureau Bouwtechniek), Ir. arch. Ruben Van de Walle (BEAT architecture en Howest Toegepaste Architectuur), dr. Ir. Thomas Vandenbergh (Besix), Ing. Rudi Vanmechelen en Ir. arch. Bert Van Overmeir (SCIA), Ing. Glenn Verdyck (Bureau Bouwtechniek) en Ing. Tom Vernimmen (Pouma). De wetenschappelijke coördinatie gebeurt door prof. dr. Ronald De Meyer (vakgroep Architectuur en Stedenbouw UGent), prof. dr. Ir. Stijn Matthys en dr. Ir. arch. Pieter Pauwels.

De deelnameprijs omvat het lesgeld, lesmateriaal, frisdranken, koffie en broodjes. Het lesmateriaal zal bestaan uit hand-outs van de presentaties, het BIM Handboek en vermelde normen. Betaling geschiedt na ontvangst van de factuur. Alle facturen zijn betaalbaar dertig dagen na dagtekening. Alle vermelde bedragen zijn vrij van btw.

Voor iedere module kan afzonderlijk ingeschreven worden.

Module 0: Basisbegrippen (150 ')

Module 1: Softwaretoepassingen (450 ')

Module 2: OpenBIM standaarden en methodes (150 ')

Module 3: Uitwisseling van informatie (300 ')

Module 4: BIM implementatieplan (150 ')

Module 5: Gespecialiseerde voorbeeldprojecten (300 ')

Volledige opleiding: 1.350 '

Als minstens één deelnemer van een bedrijf inschrijft voor de volledige opleiding wordt voor alle bijkomende gelijktijdige inschrijvingen van hetzelfde bedrijf een korting van 20% toegestaan; de facturatie geschiedt dan met een gezamenlijke factuur. Leden van AIG, VBIG en NAV krijgen 10% korting op de in de tabel vermelde prijzen. Aangepaste prijzen zijn ook voorzien voor personeel van de UGent en geassocieerde hogescholen. Kortingen zijn niet cumuleerbaar. De Universiteit Gent aanvaardt betalingen via de KMOportefeuille (www.kmo-portefeuille.be; gebruik authorisatiecode DV.O103194).

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten