Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

RegenPlus-sensoren in regenwaterputten voorspellen nattigheid

De Watergroep is gestart met het testen van RegenPlus-sensoren. De technologie gebruikt informatie over de inhoud van regenwaterputten om beter voorbereid te zijn op hevige regenval en langdurige droogte.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-25T141542.455
De Watergroep

Bij langdurige droogte neemt de leveringszekerheid van drinkwater af. Net op dat moment staan ook de meeste regenwaterputten leeg met als gevolg een piek in het drinkwaterverbruik. Bij intense regenbuien stijgt dan weer het risico op wateroverlast. Om klimaatrobuuster om te gaan met water meten de sensoren van RegenPlus het waterpeil in de regenwaterputten.

45 burgers uit Vilvoorde, Tervuren, Zemst en Sint-Genesius-Rode installeren de sensor in hun hemelwaterput. Universiteit Gent plaatst een aantal weerstations met pluviometer. Alle beschikbare gegevens komen samen in één dataplatform met dashboard voor de visualisatie van data, rapportering en interactie. Deze informatie zal in de eerste plaats gebruikt worden om voorspellingsmodellen op te stellen met realtimegegevens.

Naast het meten van particuliere regenwaterputten activeert Aquafin samen met Sumaqua ook een vijftal grotere regenwaterputten van lokale besturen. Door de vullingsgraad te sturen en te anticiperen op verwachte neerslag, kan de capaciteit van de putten, om hevige regenbuien te bufferen, optimaal benut worden. Zo wordt de piekbelasting van het rioolstelsel verminderd en kan overstorten en zelfs wateroverlast vermeden worden. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten