SIM Cities: waarom BIM en GIS prima samen gaan
De werelden van BIM (Building Information Modelling) en GIS (Geographic Information Systems) richten zich beide op het verbeteren van de manier waarop we onze omgeving ontwerpen, plannen, bouwen en beheren. Helaas staat de compatibiliteit tussen BIM en GIS om een soepele gegevensstroom mogelijk te maken tussen de twee nog altijd in haar kinderschoenen. Dat vertellen Mark King en Mike Cooper, respectievelijk EMEA BIM Solutions Manager en EMEA ESRI Relation Manager bij Leica Geosystems, en Arno Kijzerwaard, verantwoordelijk voor de marketing van Leica Geosystems in de Benelux.
Computerspellen zoals SIM City bieden spelers de mogelijkheid om steden te bouwen op basis van fysieke en analytische gegevens. In de toekomst zal de technologie van BIM- en GIS-processen ons steeds meer helpen om op een soortgelijke wijze te bouwen. De verwachting is dat BIM en GIS in de toekomst naadloos samenwerken zodat de kwaliteit, de betrouwbaarheid en het gebruik van de gegevens sterk verbeterd wordt.
De uitdaging en kans
De snelle adoptie van BIM en de verdere invoering van GIS helpen ons om onze omgeving beter te ontwerpen, te plannen, te bouwen en te beheren. Men heeft al snel in de gaten hoe beide het dagelijkse werkproces sterk verbeteren. Het is dan ook niet meer dan een logische stap om de juiste verbinding tussen beide te leggen.
Het BIM-proces focust op hoe we onze fysieke objecten ontwerpen, bouwen en beheren middels digitale modellen en verbeterde samenwerking. Het wordt door velen, inclusief de overheid, gezien als de enige manier om efficiencywinst te behalen in de bouwindustrie.
Aan de andere kant brengt ook GIS informatie samen in een digitale ruimtelijke database. Het doel van GIS is meer om gegevens begrijpelijk te visualiseren en te koppelen, zodat door middel van analyses op de gegevens beter onderbouwde beslissingen gemaakt worden.
Wanneer we naar de toekomst kijken, in het bijzonder bij SmartCities, dan is het duidelijk dat er een behoefte is om zowel GIS als BIM te gebruiken in de besluitvorming. Ze spelen nu al een integrale rol in veel organisaties omdat ze beide zorgen voor meer samenwerking en betere processen. Natuurlijk moet de samenwerking tussen beide nog beter. Wat houdt dat dan eigenlijk nog tegen' Hoe maken we optimaal gebruik van de beschikbare digitale gegevens op kantoor en op werken en hoe zou een project er dan uitzien in de toekomst'
Geschiedenis
BIM is relatief gezien een nieuwkomer ten opzichte van GIS, maar beide zijn ontwikkeld in een geïsoleerde omgeving voordat ze zichtbaar werden voor de buitenwereld. Er is een zichtbare scheiding tussen de twee doordat softwarebedrijven zich focussen op ofwel BIM ofwel GIS, met slechts een minimale integratie tussen beide.
Er is een toekomst waarin BIM en GIS meer integreren.
De jongste paar jaar zijn er ontwikkelingen geweest om dit te verbeteren, zoals door de integratie van het BIM IFC-formaat door de grote GIS-softwareleverancier ESRI. Er zijn ook organisaties, zoals het Open Geospatial Consortium (OGC) en BuildingSMART, die in projecten het IFC-formaat in lijn brengen met de bestaande bestandsformaten om zo de compatibiliteit tussen de utiliteitsbouw en infrastructuurprojecten (o.a. wegenbouw) te verbeteren en te verbreden.
De oplossing
In een toekomst met 'Smart technology', 'Smart buildings' en 'Smart cities' moet de manier waarop we de gebouwde omgeving ontwerpen, bouwen en beheren ook 'Smart' zijn. Velen zien BIM en GIS als de manier om dit te waarborgen. Maar wat is de potentie als we deze twee processen meer zouden harmoniseren'
Laten we de game-wereld weer als voorbeeld nemen. In Sim City neemt de speler de positie in van hoofdplanner, architect, hoofdengineer en beheerder van de stad, niet enkel voor de stad zelf maar ook voor haar bewoners. De speler bepaalt hoe ze in de loop der tijd ontwikkelen en groeien. Het spel heeft GIS- en BIM-achtige processen nodig om te kunnen begrijpen hoe de bevolkingsgroei en de groei van transport aan de basis staan van nieuwe gebouwen of infrastructuur. Een ervaren speler begrijpt hoe het plaatsen van een elektriciteitscentrale met een bepaalde grootte en schaal van invloed is op de uitbreiding van zijn of haar groeiende metropool. Hij of zij zal zijn of haar stad monitoren en beheren op basis van de aangereikte informatie.
Terug in de realiteit kunnen we stellen dat er een toekomst is waarin BIM en GIS meer integreren. Tegenwoordig wordt een gebouw, zoals een nieuw treinstation, gepland en ontworpen met BIM-software. Aan de basis van dit ontwerp liggen, als het goed is, betrouwbare en kwalitatieve meetgegevens, bijvoorbeeld uit bestaande 3D-modellen, kaarten of opnieuw ingewonnen met meetapparatuur, zoals Total Stations, MultiStations of 3D-laserscanners. Het vroege 3D-model kan direct gebruikt worden in een GIS-systeem om analyses uit te voeren van de effecten die het nieuwe bouwwerk veroorzaakt op bijvoorbeeld transport, energieverbruik, criminele activiteiten, etcetera. De resultaten van de analyse kunnen weer van invloed zijn op het ontwerp, bijvoorbeeld door de ligging zo aan te passen dat een optimaal effect wordt bereikt bij het toepassen van zonnepanelen of aanpassingen in het ontwerp om criminele activiteiten te ontmoedigen.
Deze interactieve benadering tussen GIS en BIM vindt vandaag de dag al plaats in projecten, maar slechts in enkele gevallen en zonder een geoptimaliseerd werkproces. In de toekomst zullen we vaker een gezamenlijke benadering tussen BIM en GIS zien, waarbij de gegevens gedeeld worden en waarbij de digitale 3D-modellen samengevoegd worden op projecten.
Parallel met deze ontwikkeling zullen we zien dat de lijnen tussen het ontwerpkantoor en de uitvoering op het terrein vervagen. Door geautomatiseerde bouwactiviteiten neemt de vraag naar 3D-gegevens toe. Denk bijvoorbeeld aan het digitaal uitzetten van het BIM-model, het laden van gegevens in machinebesturingssystemen en in het veld uitvoeren van as-built controles met 3D-laserscanners. 3D-gegevens zijn simpelweg een vereiste voor veel van de huidige processen.
{C}
Betrouwbare gegevens zijn afhankelijk van het inwinnen van nieuwe informatie en het controleren van bestaande informatie.
{C}
Dankzij technologische ontwikkelingen in cloud-oplossingen en mobiele communicatie wordt het op afstand gebruiken van grote digitale datasets mogelijk. De processing vindt plaats op serverparken en gebruikers kunnen de data die voor hen van belang zijn, gebruiken via mobiele oplossingen, zoals tablet-computers. Dankzij de toegang tot meer informatie in de cloud kunnen beter onderbouwde beslissingen genomen worden. Kortom, er zijn minder risico's, waardoor grote kostbare fouten en aanpassingen op projecten mogelijk voorgoed tot het verleden behoren.
In de toekomstige verbeteringen in de connectiviteit en samenwerkingsmogelijkheden schuilt echter ook het gevaar van 'data-obesitas'. Er zijn voor een organisatie zoveel data beschikbaar dat er mogelijk gebruik gemaakt wordt van 'slechte data'. Het is dus noodzakelijk om de juistheid van gegevens te controleren, zodat beslissingen gemaakt worden op basis van gevalideerde betrouwbare gegevens.
Betrouwbare gegevens zijn afhankelijk van het inwinnen van nieuwe informatie en het controleren van bestaande informatie. Dankzij de ontwikkeling van geavanceerde 'sensoren' in het veld is hier al veel mogelijk, van een eenvoudige temperatuur- of vochtigheidssensor tot complexere sensoren als in GNSS-ontvangers, Total Stations of 3D-Laserscanners.
Met een handheld Zeno GIS GNSS-ontvanger kan bijvoorbeeld eenvoudig de informatie in een GIS worden gecontroleerd of worden aangevuld. Met de Total Station kan een te bouwen brug worden gemonitord om te waarschuwen bij deformatie. Met een MultiStation, ScanStation of Pegasus:Backpack Mobile-Mappingsysteem kunnen middels 3D-laserscanning en imaging nauwkeurige en betrouwbare 3D-gegevens worden ingewonnen om wijzigingen in projecten bij te houden en te controleren of wat gebouwd is conform het ontwerp is.
Door 'Geo Intelligence' en het gebruik van real time betrouwbare informatie kunnen spelers in bijvoorbeeld SIM city weloverwogen beslissingen maken om te reageren op gebeurtenissen in het spel. In de echte wereld is het niet anders. Voor het succesvol volbrengen van projecten zijn betrouwbare meetgegevens en administratieve gegevens nodig tijdens het project, zodat waar nodig het project kan worden bijgestuurd op basis van betrouwbare en nauwkeurige gegevens.
De voordelen
Door de compatibiliteit en samenwerking tussen BIM en GIS te verbeteren kunnen architecten, ingenieurs en aannemers de werken die ze samen bouwen nog beter afstemmen op de omgeving. Dankzij verbeterde connectiviteit tussen de werkzaamheden op het terrein en op kantoor zullen projecten efficiënter verlopen. 'Connected Devices' maken het mogelijk om onderling en met 'de cloud' gegevens uit te wisselen, waardoor veel meer informatie over de processen op het werk beschikbaar is. Daardoor is de kwaliteit van de gegevens beter en kunnen projecten beter worden bewaakt en waar nodig worden bijgestuurd. Uiteindelijk is het de samenleving die profiteert van betere gebouwen en infrastructuur.
Leica Geosystems
Leica Geosystems profileert zich als een ideale partner voor een volledig werkproces. Flexibele oplossingen verhogen je productiviteit en leiden je naar succes in elk project. Leica Geosystems biedt oplossingen van hoogtebepaling met laser tot een complete 3D-machinesturing met GPS of Totaalstation tot eenvoudige apparatuur voor volumebepalingen en uitzetwerk.
Met bijna 200 jaar ervaring in baanbrekende oplossingen om de wereld te meten worden Leica Geosystems-producten en -diensten wereldwijd vertrouwd door professionals voor het vastleggen, analyseren en presenteren van ruimtelijke informatie. Klanten waarderen Leica Geosystems om de betrouwbare producten en de superieure klantenservice.
Leica Geosystems is een wereldwijd opererend bedrijf, gevestigd in Heerbrugg (Zwitserland), met tienduizenden klanten ondersteund door meer dan 3.500 medewerkers in 28 landen en honderden partners in meer dan 120 landen over de hele wereld. Leica Geosystems is onderdeel van Hexagon uit Zweden.
Voor meer informatie kan je terecht op www.leica-geosystems.com