Snelle meetapplicaties voor het opmaken van offertes
Het opmaken van de offerte gebeurt meestal enige tijd na het opmeten van de uit te voeren werken. Maar verloren informatie, onduidelijkheden, ontbrekende maten of wijzigingen in de wensen van de klant kunnen tot extra verplaatsingen of onjuiste inschattingen leiden. De laatste tijd worden er steeds meer mobiele meetapplicaties ontwikkeld die deze taak voor de bouwprofessional kunnen vergemakkelijken.
Geen enkele applicatie is zo nauwkeurig als een rol- of distometer. Daarom kunnen metingen met de smartphone of tablet alleen gebruikt worden om de afmetingen in te schatten. Sommige van de hieronder genoemde applicaties geven betere resultaten indien het toestel over de LiDAR-functionaliteit (zie Buildwise-artikel 2021/01.02) beschikt. Er moet echter steeds rekening gehouden worden met een onnauwkeurigheid van enkele centimeters.
De volgende applicaties werden getest door Buildwise en kunnen nuttig zijn voor aannemers zoals tegelzetters. Ze worden voorgesteld in stijgende volgorde van mogelijkheden.
MY MEASURES
Deze applicatie is een eerste eenvoudige stap naar digitalisering. Deze tool maakt het mogelijk om foto’s van het project te nemen en hierop afmetingen, hoeken of close-ups te plaatsen. Er kunnen ook aantekeningen op de afbeelding gemaakt worden. De ingebouwde camera van de smartphone gebruikt augmented reality (AR) om gemakkelijk de lengte van een object te meten. Voor een nauwkeuriger resultaat is het aangewezen om de metingen handmatig uit te voeren en ze vervolgens in de applicatie op de afbeelding te plaatsen.
Deze applicatie is gratis, maar er bestaat ook een betalende professionele versie (ongeveer 15 EUR) die toelaat om een onbeperkt aantal projecten toe te voegen en ook te exporteren.
MOASURE
Deze applicatie gebruikt de interne sensoren van de smartphone om de positie van het toestel te bepalen en zo afstanden te meten. De nauwkeurigheid van de meting zal dus afhangen van de kwaliteit van de smartphone. Bij de meting wordt de smartphone op de verschillende meetpunten geplaatst. Zodra het apparaat stilstaat, wordt er een gegevenspunt vastgelegd en op het scherm weergegeven. Aangezien elk gegevenspunt gemeten wordt met een X-, Y- en Z-coördinaat, is het ook mogelijk om met deze applicatie een volledig 2D- of 3D-plan te verkrijgen.
Om de nauwkeurigheid van de metingen te verhogen (2 % van de meting), kan er ook een extra apparaat (Moasure ONE; kostprijs zo’n 425 EUR) gebruikt worden, dat uitgerust is met betere sensoren en via Bluetooth met de smartphone verbonden is. Deze tool maakt het tevens mogelijk om onregelmatige vormen en ruimtes, zoals zwembaden, te meten en te plotten. Achteraf worden de punten verbonden tot een 2D-plan, dat dan in verschillende formaten geëxporteerd kan worden voor verder gebruik.
MAGICPLAN
Deze applicatie gebruikt de camera van de smartphone om ruimtes te meten, en voor sommige toestellen de LiDAR-functionaliteit om de nauwkeurigheid te verhogen tot enkele centimeters. Ze maakt gebruik van augmented reality en artificial intelligence (AI) om de afmetingen van kamers te bepalen, openingen (bv. deuren, ramen) aan te geven of interieurplannen in 2D of 3D te tekenen. Openingen kunnen automatisch door de applicatie herkend of handmatig toegevoegd worden. De plannen van de verschillende ruimtes kunnen dan bij elkaar gevoegd worden tot een volledige plattegrond. Deze applicatie vereist een abonnement (ongeveer 40 tot 400 EUR per jaar, afhankelijk van de extra functies).
LEICA DISTO PLAN EN BOSCH MEASUREON
Deze applicaties vereisen het gebruik van een distometer die via Bluetooth verbonden is met de smartphone of tablet, waardoor een meetnauwkeurigheid tot op de millimeter mogelijk is. De aankoopprijs van een distometer hangt af van de versie en de bijhorende opties en ligt tussen de 100 en 1.500 EUR. De distometer wordt op een driepoot geplaatst waarop hij kan ronddraaien. Zo meet hij belangrijke punten in de kamer en wordt het plan automatisch geschaald. Openingen (bv. deuren en ramen) kunnen aan het plan toegevoegd worden. Door tot slot de hoogte van de kamer te meten, wordt het 2D-plan omgezet in een 3D-plattegrond. Bovendien is het, net zoals bij de MyMeasures-applicatie, mogelijk om een foto van een object te maken en de met de distometer uitgevoerde metingen hierop toe te voegen. Deze applicaties werken met een abonnement (eenmalige kostprijs rond de 30 EUR).
ZAPPCHA
Deze applicatie is alleen beschikbaar op de Pro-versies van iPad (2020 iPad Pro en later) en iPhone (iPhone 12 Pro en later) die over de LiDAR-scanner beschikken. Hiermee kan je een 3D-scan maken in de vorm van een puntenwolk (zie afbeelding). Daartoe zendt de scanner lichtpulsen uit en meet hij de terugkomsttijd van de weerkaatsing van deze pulsen door nabijgelegen voorwerpen. De scan gebeurt door de kamer langzaam op en neer te scannen met de camera van de smartphone of tablet. De camera neemt de kleur van de objecten waar en de LiDAR-scanner registreert het aantal punten en de afstand tussen elk van deze punten. De afmetingen kunnen dan aan de scan toegevoegd worden. Het gebruik van deze applicatie vereist eveneens een abonnement (ongeveer 60 EUR per maand).
Bron: het artikel ‘Snelle meetmethodes voor een snelle opmaak van offertes’ van ir. Evelyne Nguyen, adjunct-laboratoriumhoofd ‘Bouwmaterialen’, en ir. Louis Casteleyn, adviseur bij de afdeling ‘Digitale bouw’, in het Buildwise Magazine van mei-juni 2023. Het werd opgesteld in het kader van het COOCK-project ‘Digitale 3D-meettoepassingen’. Enkel het originele artikel, te vinden op www.buildwise.be, geldt als referentie.