Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Stel snel een volledige diagnose van een te renoveren gebouw

Om de staat van een te renoveren gebouw te beoordelen, neemt een architect of aannemer doorgaans ter plaatse notities en foto’s aan de hand waarvan hij een nauwkeurig rapport van de situatie kan opstellen en de nodige werken efficiënt kan plannen. Om hem te helpen niets te vergeten, heeft Buildwise de RenoCheck-app ontwikkeld, met de steun van het EU LIFE IP-project BE Reel!

Ontwerp zonder titel - 2023-11-06T112548.970
Buildwise

RenoCheck is als applicatie beschikbaar via een internetbrowser. De gebruiker kan de informatie rechtstreeks invoeren op een smartphone, tablet of computer (bij voorkeur een laptop, aangezien de applicatie bedoeld is voor gebruik ter plaatse). Hij kan kiezen hoe uitgebreid hij te werk gaat, want alle informatie is vrijblijvend, met uitzondering van het adres van het gebouw.

RenoCheck heeft een intuïtieve interface die opgebouwd is rond drie pijlers:

  • de gebouwgegevens. In de app kunnen heel wat gegevens en administratieve documenten verzameld worden, zoals de ligging van het gebouw, het EPB-certificaat, een korte beschrijving van het gebouw, foto’s, plannen ...
  • een snelle diagnose, waarmee het mogelijk is om de staat van de gebouwelementen te beoordelen door er een score tussen 1 (uitstekende staat) en 3 (onherstelbare slechte staat die een ingreep vergt) aan toe te kennen. Om de gebruiker te helpen bij het maken van een correcte evaluatie, worden de verschillende schadegevallen telkens ook geïllustreerd met sprekende foto’s. Dankzij dit type diagnose kan men voorrang geven aan ingrepen op de elementen met een score 3 en krijgt men een zicht op de globale staat van het gebouw
  • een gedetailleerde diagnose, die een uitgebreider beeld geeft van de ‘gezondheidstoestand’ van elk element. De app verzamelt alle vragen die nodig zijn voor een volledige diagnose. Het gaat hier om een aanpasbare checklist die de gebruiker door verschillende stappen heen gidst om niets te vergeten. In deze gedetailleerde diagnose wordt een onderscheid gemaakt tussen mechanische schade (scheuren ...), biologische aantasting (korstmos, schimmel ...) en beschadigingen door vocht of gevaarlijke stoffen (asbest ...).

Voorbeeld van een diagnoseproces.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-06T112611.233
Buildwise

De twee soorten diagnoses maken het mogelijk om dertien gebouwelementen te evalueren (zoals hellende daken en buitenwanden). Er kan automatisch een rapport opgesteld worden dat gedeeld kan worden met andere gebruikers. Hierin kan alle informatie uit de app verzameld worden, of slechts een deel ervan, zoals de schade door vochtproblemen, de prioritaire ingrepen of de snelle diagnose.

Bij elke stap van de diagnose beschikt de gebruiker over heel wat mogelijkheden om de taak in kwestie te vergemakkelijken. Zo kan hij foto’s nemen of importeren, opmerkingen toevoegen, de observaties en foto’s op een plan lokaliseren of een beeldenbibliotheek gebruiken om het type en de ernst van de schade te beoordelen.

Ontdek de RenoCheck-app op renocheck.buildwise.be. Aarzel niet om ons te contacteren via renocheck@buildwise.be als je vragen hebt of suggesties om de app te verbeteren.


Bron: het artikel ‘RenoCheck: een snelle en volledige diagnose van te renoveren gebouwen’ van dr. ir.-arch. Michaël de Bouw, hoofd van, en dr. ir.-arch. Roel Hendrickx, projectleider bij het laboratorium ‘Renovatie en erfgoed’, in het Buildwise Magazine van maart-april 2023. Enkel het originele artikel, te vinden op www.buildwise.be, geldt als referentie.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten