Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Troostwijk digitaliseert veilingsector

Veilingen draaien steeds meer om technologie, data en marketing. Het veilinghuis Troostwijk ontwikkelde een digitale toepassing waarmee een opdrachtgever een veiling flexibel en op eigen tempo kan voorbereiden. Hij introduceert de specificaties van de te veilen goederen in de app wanneer dit het best in de planning past, zonder dat een sitemanager van Troostwijk hiervoor hoeft langs te komen om ze te fotograferen of in te schrijven. De app spaart tijd en kosten en vereenvoudigt het leven van opdrachtgevers uit zowel de bouw- en grondverzetsector als de landbouw- en tuinbouwsector. Volgens Troostwijk is de nieuwe tool uniek in de Belgische veilingwereld.

troostwijk

Dankzij de applicatie kan de opdrachtgever zijn eigen deadlines opstellen. De opdrachtgever betaalt daarnaast geen kosten voor een sitemanager om de goederen in te schrijven en heeft een duidelijk overzicht van de ingevoerde loten en goederen bij de hand.

“We voeren de goederen in wanneer we hier zelf tijd voor hebben. Dit is erg flexibel werken. De voorbereiding verloopt zeer vlot, waardoor de veiling sneller van start kan gaan en we korter op de bal kunnen spelen. De goederen kunnen zo ook tot een paar dagen vóór de kijkdag naar het depot gevoerd worden”, zegt Jan De Muynck van UCE Trading, die dit jaar reeds voor de derde keer met de nieuwe app werkt.

Gebruiksvriendelijk

Een iPad volstaat om de applicatie te downloaden en een login aan te vragen. Opdrachtgevers met wie Troostwijk vaker veilingen organiseert, ontvangen probleemloos een account. Ook nieuwe klanten die terugkerende veilingen met verschillende loten willen organiseren, kunnen met de tool werken. Zodra alles geïnstalleerd is, kunnen de specificaties van de goederen ingevoerd worden.

“Vroeger gebruikten we een Excel-document om de beschrijving in te vullen, nu kan dit zeer eenvoudig rechstreeks in de app. Met de iPad kan men zich overigens zeer eenvoudig verplaatsen in de loods, wat een stuk handiger werken is dan op een laptop of vaststaande computer”, zegt De Muynck.

Troostwijk maakt de opdrachtgever vóór de start wegwijs in het gebruik van de app en geeft tips over de beste invalshoeken om de goederen te fotograferen. Alle informatie wordt gecontroleerd vooraleer ze online wordt geplaatst en ook de vertalingen worden verzorgd. De waardeschatting van de goederen verloopt in samenpraak met de mensen van Troostwijk, die kunnen terugvallen op hun jarenlange expertise. Tijdens de voorbereiding blijft Troostwijk ook beschikbaar voor de nodige begeleiding. Het veilinghuis lanceert regelmatig updates om de app te optimaliseren. 

Uniek

Momenteel is Troostwijk het enige veilinghuis in België dat een online applicatie ter beschikking heeft. Het veilinghuis merkt dat de vraag naar eenvoudige methodes om een verkoop voor te bereiden stijgt en de app steeds vaker gebruikt wordt. Zo wordt momenteel voor de derde keer dit jaar met UCE Trading een veiling van grondverzetmachines voor de landbouw- en bouwsector en wegenwerken voorbereid via deze app.

Het gaat hierbij om een uitgebreid gamma aan graafmachines, wielladers, asfaltmachines, dumpers en nieuwe uitrustingsstukken voor graafmachines die vaak verkocht worden in de Benelux. Deze veiling loopt tot nog tot 3 juli. Ook in Wallonië start Troostwijk een samenwerking met een autohandelaar die om de zes weken een veiling organiseert. Volgens het veilinghuis maakt de nieuwe digitale toepassing de voorbereiding voor beide partijen een pak eenvoudiger.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten