Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Uitvoeringsplannen voortaan digitaal opgemaakt

Overheden werken steeds meer digitaal samen. Het digitaal indienen, behandelen en beslissen van de omgevingsvergunning springt daarbij het meest in het oog, maar ook op een ander vlak wordt voortaan op digitale wijze samengewerkt. Nieuw gestarte ruimtelijke uitvoeringsplannen en de bijbehorende ambtelijke adviezen moeten namelijk sinds 1 juni verplicht uitgewisseld worden via een digitaal platform. Enkel uitvoeringsplannen die de nieuwe geïntegreerde procedure voor rup en mer doorlopen, moeten voldoen aan deze verplichting.

uitvoeringsplannen
©SFIO CRACHO - stock.adobe.com

De Vlaamse overheid stelt hiervoor het zogenaamde DSI-platform beschikbaar. DSI staat voor ‘digitale stedenbouwkundige informatie’. De steden en gemeenten kregen enkele weken geleden een brief met daarin de nieuwe vereisten om rup-gerelateerde documenten en data digitaal uit te wisselen.
De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vindt het een goede zaak dat Vlaanderen, de provincies en de lokale overheden digitaal gegevens met elkaar uitwisselen. Dat zorgt ervoor dat ze vlotter met elkaar kunnen communiceren, gemakkelijker de informatie kunnen hergebruiken en beter de informatie aan derden ter beschikking kunnen stellen, bijvoorbeeld via een geoloket. Niettemin is de VVSG bezorgd over de concrete wijze waarop het DSI-platform er momenteel uitziet en zullen een aantal aanpassingen worden gevraagd.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten