Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Zelfs vrachtwagens vlot door de binnenstad loodsen is mogelijk

Met filewaarschuwingen is iedereen intussen vertrouwd maar er zijn tal van nieuwe use cases die vroeg of laat van zich zullen laten horen via de vertrouwde verkeersapps. In heel die uitrol heeft het Belgische Be-Mobile een flinke vinger in de pap.

Wannes-foto-presentatie

“Be-Mobile heeft twee petjes op in het Mobilidata-programma”, zegt business developmentmanager Wannes De Smet. “We leveren enerzijds, in opdracht van AWV, de interchange-infrastructuur die alle systemen met elkaar laat praten. We waren van bij het begin de natuurlijke partner van de overheid omdat we het systeem eerder in Nederland mee hebben uitgebouwd. Intussen zorgen we er ook in ons land voor dat de gegevens van bijvoorbeeld iVRI’s, verkeerscentrales, tijdelijke wegenwerken, de positie van nood- en hulpvoertuigen en die van particulieren die met het systeem verbonden zijn, betrouwbaar, veilig en volgens afgesproken standaarden verlopen. Bedoeling is dat we vervolgens de data kant-en-klaar toegankelijk maken voor iedereen. Denk aan de serviceproviders als Google Maps, Waze en TomTom.”

“Dat is meteen ons tweede petje. We bieden zelf ook allerhande toepassingen aan die met de verkeersstromen en het beheer van de verkeerscapaciteit en parkeervergunningen te maken hebben. Denk aan tolheffingen, de parkeerapp 4411 en het onderliggende platform waarmee ook andere apps verbonden zijn. Onze verkeersapp Flitsmeister is in Vlaanderen minder gekend maar is in Nederland populairder dan welke concurrent dan ook. Ook de info van bijvoorbeeld stilstaande voertuigen, die we via dat kanaal verzamelen, delen we vlot met de concurrentie. Dat is lange tijd eenrichtingsverkeer geweest maar daar begint nu stilaan verandering in te komen. Elke partij ziet immers stilaan in dat iedereen beter wordt van kwalitatievere info.”

Werfverkeer

Een bijzondere toepassing van Be-Mobile werd in de aanloop van de Olympische Spelen van Parijs al gebruikt om de leveringen aan de verschillende werven met zo weinig mogelijk hinder te laten verlopen. “In samenwerking met aannemer Colas hebben we toen een app ontwikkeld om het werfverkeer te beheren. Vrachtwagenbestuurders reden naar een wachtplek en kregen dan op afroep de toelating om via een bepaalde route naar hun bestemming te rijden en na het lossen weer uit de stad te vertrekken. Ze konden daarbij soms gebruikmaken van trajecten die voor het normale verkeer verboden waren. Ook bij ons zou deze technologie een oplossing kunnen zijn voor de bevoorrading van winkels in stadscentra of voor aannemers die met steeds meer tegenzin transport moeten organiseren in de binnenstad, waar ze geconfronteerd worden met steeds meer beperkingen. Voorlopig is er echter nog geen enkele grote stad die daar de meerwaarde in ziet. En ik snap het ook wel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een toepassing waarmee ze parkeervergunningen kunnen beheren, is aan dergelijke logistieke tool wel een kost maar niet meteen een verdienmodel gekoppeld. De meerwaarde zit in vlotter verkeer en in minder overlast voor omwonenden maar dat is blijkbaar moeilijker te valoriseren.”

Lokale vraag

“Technisch is vandaag alles mogelijk”, zegt Wannes. “Het systeem kan echter alleen groeien als meer partijen erop inhaken. Dat gebeurt vandaag heel gefragmenteerd omdat bijvoorbeeld hulpverleningszones individueel benaderd moeten worden om hun data te koppelen of om gebruik te maken van bijvoorbeeld onze toepassing om prioriteit aan te vragen. In Nederland maken 100% van alle ziekenwagens vandaag al gebruik van onze dienst via de landelijke centrale.”

“Het systeem kan zijn nut echter pas optimaal bewijzen naarmate meer en meer verkeerslichten een intelligente upgrade krijgen en dat heeft dan weer te maken met het de lokale vraag. Van 1.750 verkeerslichten in Vlaanderen zijn er momenteel al een 150 stuks klaar om actief mee te communiceren. Alle toepassingen voor voetgangers en fietsers zullen steeds interessanter worden als dat aantal de komende jaren systematisch de hoogte in gaat. Samen met AWV proberen we dat stap voor stap te realiseren.”


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten