Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Technologie

Zuid-West-Vlaanderen wordt één grote puntenwolk

Vanaf vandaag kan je in het werkingsgebied van intercommunale Leiedal twee speciale wagens met 360°-camera’s spotten. Deze wagens van de Nederlandse firma Cyclomedia verzorgen de komende jaren mobile mapping in Zuid-West-Vlaanderen.

Zuid-West-Vlaanderen wordt één grote puntenwolk
Leiedal/Cyclomedia

Mobile mapping is de techniek waarbij een rijdend voertuig om de 5 m een 360°-beeld neemt aangevuld met laseraltimetrie. Dit betekent dat de wagens als het ware duizenden laserstralen per seconde afschieten en de reflectie terug opvangen waardoor gebouwen en andere objecten als puntenwolken in kaart gebracht worden. In een onlinetoepassing kunnen de lokale besturen de virtuele, gedetailleerde beelden gebruiken voor o.m. terreinverkenning, controles, inventarisaties en 3D-modellering.

Deze werkwijze biedt heel wat voordelen voor de steden en gemeenten: de data bieden waardevolle inzichten en maken in veel gevallen een terreinbezoek overbodig.

Op de beelden zijn gezichten, nummerplaten en andere privacygevoelige zaken uiteraard onherkenbaar gemaakt.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten