Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Anti-slipsysteem voor hardhout

Batibouw 2017 Dirk Verschaeren, de zaakvoerder van Elastop/SWW, werd destijds aangezocht om, dankzij zijn lange ervaring in de kitwereld, de uitvoering van een nieuw anti-slipsysteem voor hardhout tot een goed einde te brengen. Dat werd een tiental jaren geleden bedacht door nv Bilterijst. De voorbije jaren werden heel wat werken uitgevoerd zowel op hardhout in de productiehal als op bestaand hout op locatie.

Elastop

Dirk is echter voortdurend blijven nadenken over over de kwaliteit van het product, met aandacht voor de primaire hechting van de pu-coating om de duurzaamheid te verhogen, de ideale vorm en diepte van de op te vullen groeven, de praktische aanpassingen die nodig zijn voor het werken bij uiteenlopende temperaturen en het garanderen van de duurzaamheid van de geplaatste systeem.

“Ik heb steeds gestreefd naar een mooie uniforme anti-slip-lijn. Ik koos voor handmatig werk met het beste handpistool waardoor ik met gevoel de juiste druk en debiet kon geven en toch nog snel kon werken. Ook het tijdstip van inzanden was belangrijk. Zand dat te vroeg of te laat wordt ingestrooid dringt te diep of niet diep genoeg in de coating en zorgt voor een minder resultaat, zeker op esthetisch vlak”, legt Dirk Verschaeren uit.

In het algemeen wordt nog niet bijzonder veel aandacht besteed aan de mogelijks extreme gladheid van hardhout bij regenweer. Vanuit esthetisch oogpunt wordt door architecten voornamelijk gekozen voor gladde planken. De keuze voor anti-slip komt dikwijls pas aan bod na ongevallen of klachten. Om effen hout te behandelen komt er dan ook freeswerk aan te pas om de juiste groef te bekomen en dit systeem toe te passen. Dankzij het jarenlange testen en de praktische ervaring kan het systeem steeds geplaatst worden met een zesjarige garantie.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten