Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Batibouw biedt voortaan ook forum voor starters

Batibouw viert zijn zestigste verjaardag als hoogmis van de Belgische bouwsector, maar blijft niet op zijn lauweren rusten. Een hele reeks nieuwe initiatieven houden de grootste bouwbeurs van ons land op koers.

BATIBOUW 2018 (7)

De nieuwe slogan voor Batibouw is ‘leven is bouwen’. Bezoekers kunnen op Batibouw nog steeds terecht voor elk bouwproject, dat met hen evolueert doorheen het leven. Ze weten dat een bezoek aan de beurs dé manier is om te vinden wat ze zoeken. Batibouw wil hun partner zijn met betrouwbare en bekende merken en exposanten.

Batibouw wordt georganiseerd van donderdag 21 februari tot en met zondag 3 maart, met naar goede traditie twee dagen voor professionals bij de start van de beurs. Alle paleizen van Brussels Expo zullen worden ingenomen door zowat 900 exposanten.



Eén van de aandachtspunten op deze editie van Batibouw wordt het gezonde binnenklimaat. We brengen binnen meer tijd door dan ons lief is, zowel thuis als op het werk. Een gezond binnenklimaat met frisse lucht is van groot belang omdat duffe ruimtes met vervuilde lucht al snel kunnen zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid en andere klachten. Daarbij komt dat woningen en gebouwen tegenwoordig zo goed zijn geïsoleerd dat een natuurlijke stroom met verse lucht en ventilatie van de ruimtes minder vanzelfsprekend zijn. Daarvoor moeten nieuwe oplossingen worden gezocht.  Een goede ventilatie of een ventilatiesysteem is onmisbaar voor het behoud van een gezond binnenklimaat. Daarbij moet rekening worden gehouden met de temperatuur van de ruimte, de vochtigheidsgraad en de hoeveelheid schone lucht. De binnentemperatuur moet constant zijn en tussen 19 en 22° C bedragen. Daarnaast kan vocht in een gebouw zowel voor de gezondheid als voor de woning nefast zijn. Daarom is een gecontroleerde vochtigheidsgraad aangeraden.



Een ander aandachtspunt wordt de ‘new way of living’. We moeten het in België steeds vaker stellen met minder ruimte om te leven en te bouwen. Vroeger waren grote woningen buiten de stad de norm, vandaag kiezen we meer voor compact wonen in de stad. Eén van de beweegredenen daarvoor is het mobiliteitsprobleem: we willen minder in de file staan en zo dicht mogelijk bij het werk wonen. Daarbij komt dat de bouwgronden duurder worden, wat resulteert in kleinere woningen. We wonen straks met meer op minder vierkante meters en we moeten kleiner gaan wonen. Projectontwikkelaars komen met inventieve woonoplossingen, soms in oude industriezones. Ook alternatieve manieren van wonen zijn ons niet langer vreemd: behalve de eengezinswoning gaan we tegenwoordig co-wonen of worden huizen omgebouwd tot een kangoeroewoning. Ook termen als cohousing, zorgwonen en clt’s zijn ons niet langer vreemd.

Een nog steeds actueel thema is dat van ‘smart building’, een verzamelnaam voor alle nieuwere bouwtechnieken waarbij efficiëntie het codewoord bij uitstek is. Zo is er het Building Information Model (BIM), waarbij alle partijen die deel uitmaken van het bouwproces hun informatie verzamelen in een database die iedereen kan raadplegen. Denk ook aan 3D-printing en 3D-scanning, twee technieken die zorgen voor een meer gedetailleerde uitvoering van het bouwproces waarbij creativiteit en last-minute aanpassingen beter mogelijk zijn. Maar smart building wil ook zeggen dat we gaan bouwen op een meer bewuste, duurzame en energiezuinige manier. Daarvan is het fenomeen circulair bouwen een goed voorbeeld. Hierbij draait het om een slim gebruik van grondstoffen, producten en goederen en het hergebruiken ervan, zodat de kringloop wordt gesloten. In een circulaire economie wordt alles gerecycleerd, herbestemd, hergebruikt en hersteld. Zo moeten gebouwen in een circulaire economie de mogelijkheid hebben om makkelijk te worden gedemonteerd en daarna te worden hergebruikt of gerecycleerd. Er wordt geopteerd voor lokale, hergroeibare en biobased materialen.

Evenementen

Geen Batibouw zonder evenementen in de rand van de beurs. Batibouw organiseert in samenwerking met de redactie van Ik Ga Bouwen voor het eerst het Innovation House: nieuwigheden van exposanten worden extra in de verf gezet in een grote en centrale innovatiestand waar hoogstens 25 producten worden tentoongesteld: de meest relevante innovaties van de beurs, gekozen door een onafhankelijke jury van bouwprofessionals. Uit die 25 producten maakt de jury een shortlist van vijf innovaties voor de Belgian Building Awards. Uiteindelijk wordt één innovatie beloond met de Product Innovation Award. Dit Innovation House vind je in Paleis 5, op stand 201.

Bouwberoepen

Gedurende de hele beurs zullen in de Astridhal toekomstige bouwprofessionals demonstraties geven van hun vakgebied, waarbij de bezoeker een handje kan toesteken. Verwacht je aan handige sessies van vaklui inzake sanitair en verwarming, koeltechnieken, lassen, elektriciteit, automatisering, schilderwerken, houtbewerkingen timmerwerk, dakdekken in leisteen, enzovoort. Deze demo’s organiseert Batibouw in samenwerking met de school Art & Metiers en WorldSkills Belgium, beide sleutelspelers in het promoten en opwaarderen van manuele, technische en technologische beroepen.

Starters

Voor het eerst zullen startende en dus minder bekende ondernemingen aanwezig zijn op de beurs, en wel op stand 605 in Paleis 5. In de Start-up Corner presenteren startende ondernemingen gedurende de hele beurs aan alle bezoekers een innovatief en uniek bouw- of renovatieproduct.

Verlichting

De succesformule van de Light Avenue, ingericht tussen Paleis 8 en 9 in de patio, wordt ook dit jaar herhaald. Een aantal nieuwe exposanten vervoegt het wandelpad waar bezoekers ontdekken hoe verlichting bijdraagt tot een warme woning en een gezellig interieur.

It

De alweer twaalfde editie van Build IT wordt georganiseerd op donderdag 21 en vrijdag 22 februari in de Astridhal. Professionals uit de informatie- en communicatietechnologie (hardware en software) kunnen er terecht voor een uniek ict-evenement. Build IT heeft dit jaar, dankzij het thema smart building tijdens de beurs, een nóg grotere relevantie: computertechnologie wordt alleen maar belangrijker, ook in de bouw. Op Build IT ontdekken professionals de jongste innovaties voor het tekenen van plannen, boekhouding of stockbeheer.

Vloeren

Batibouw staat nog altijd voor beleving of ontdekking met de vijf zintuigen. Daarom kan de bezoeker voor de tweede keer op rij de Walk of Floors vinden in Paleis 6. Verschillende soorten vloeren staan er tentoongesteld en kunnen worden bewandeld of betast.

Kachels

De Walk of Flame viel vorig jaar in goede aarde en is goed op weg om een nieuwe vaste waarde te worden in Paleis 6. Alle aanbieders van haarden en kachels verwelkomen bezoekers in deze verwarmde gang en demonstreren er hun mooiste exemplaren.

Gereedschappen

Paleis 10 maakt de eerste vier dagen van Batibouw, van 21 tot en met 24 februari, plaats voor een nieuwe mini-vakbeurs die gereedschappen in de kijker zet. Batibouw organiseert Special Tools in samenwerking met Imcobel, de Belgische Beroepsvereniging van Invoerders en Fabrieksagenten van Gereedschappen. Dankzij hen zullen professionele en particuliere bezoekers tal van gespecialiseerde tools ontdekken, zoals slijpschijven, schuurbanden, fiberschijven en pneumatisch gereedschap.

Vastgoed

Tijdens het laatste weekend van de beurs, van donderdag 28 februari tot en met zondag 3 maart, lanceert Batibouw in Paleis 10 voor het eerst de Immo Days. Gedurende deze vier dagen zullen een twintigtal projectontwikkelaars particulieren ontvangen op hun stand: zowel kopers van als investeerders in nationale bouwprojecten zijn welkom. Batibouw organiseert de Immo Days vooral met het oog op het veranderende bouwklimaat: we kopen minder bouwgronden, waarop dan in samenspraak met een architect en een aannemer een huis wordt gebouwd. In plaats daarvan zijn we op zoek naar een nieuwbouwappartement of een sleutelklare woning in en rond de stad om in te wonen of als investering.

Jobs

Rekrutering is van groot belang in de bouwsector. Tijdens de hele beurs staat de Jobwall ten dienste van de bezoekers, waar vacatures van exposanten worden gepresenteerd via schermen en tablets. De Jobwall wordt al voor de tweede keer georganiseerd, maar voor de eerste keer met partner StepStone. Op dinsdag 26 februari geven Batibouw en StepStone tijdens de Jobday aan bezoekers de exclusieve kans om personeelsmanagers te ontmoeten op de stand van exposanten die vacatures hebben (te vinden via de Jobwall).

Op donderdag 21 februari reikt Batibouw opnieuw de Belgian Building Awards uit. Tijdens een galadiner, met de Nederlandse architect Koen Olthuis als keynote speaker, worden de winnaars bekendgemaakt van vijf architectuurawards en één innovation award. De Belgian Building Awards prijzen de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven.

Matchmaking event

In samenwerking met HUB Brussels, het Brusselse Agentschap voor de Ondersteuning van het Bedrijfsleven, organiseert Batibouw op donderdag 21 en vrijdag 22 februari een gratis matchmaking evenement tussen professionele bezoekers en exposanten. Bedrijven, beslissingnemers en stakeholders kunnen er tijdens speeddatingsessies van 20 minuten potentiële partners ontmoeten met het oog op duurzame businessrelaties en ondernemingskansen. Je kan inschrijven en een afspraak maken tot ten laatste 14 februari.

Bouwforum

De verkiezingen van 26 mei komen dichterbij. Het Bouwforum van de Confederatie Bouw zal dit jaar focussen op een debat tussen de voorzitters van politieke partijen in ons land. Zij zullen zich op donderdag 21 februari uitspreken over het eisenpakket van de Confederatie Bouw.

Alle informatie vind je op www.batibouw.com.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten