Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Belg verbouwt woning vier keer in zijn leven

BATIBOUW 2017 Eigenaars van een huis of een appartement steken graag de handen uit de mouwen om hun woonst op te knappen; ze focussen daarbij vooral op de keuken en de badkamer. Belgen hebben niet alleen een baksteen in de maag, maar investeren duidelijk ook in de renovatie en de inrichting van hun woning. Dat is één van de resultaten van een enquête die werd uitgevoerd bij meer dan duizend Belgen in opdracht van Fisa, de organisator van beurzen zoals Batibouw en Cocoon.

Batibouw 2017.

Uit de rondvraag blijkt dat zeven op de tien deelnemers eigenaar is van een woning. Amper drie op de tien huurt. De eigenaars van een woning verkiezen een huis (82%) boven een appartement (18%). Ondanks het feit dat zoveel deelnemers eigenaar zijn van een woning leven we er gemiddeld maar twaalf jaar. Eigenaars wonen vijftien jaar in hetzelfde huis en huurders zoeken gemiddeld na zeven jaar andere oorden op.

Volgens het onderzoek zijn Belgen in het algemeen zeer tevreden over hun woning. Toch wordt iedere twee tot drie jaar iets gewijzigd aan het interieur. Vaak wordt inspiratie opgedaan via internet, al vormen ook interieur- en bouwbeurzen een grote inspiratiebron. Een vijfde van de eigenaars van een woning komt na een bezoek aan één van de beurzen vol ideeën terug. De schakel tussen inspiratie en uitvoering is het advies van een professional. Ook die vinden geïnteresseerden op één van de woonbeurzen waar ze indrukken kunnen opdoen, offertes kunnen aanvragen en leveranciers kunnen ontmoeten.

Ruim de helft van de Belgen verbouwt weleens zijn of haar woning. Een nieuwe badkamer, een likje verf, een veranda, …: we steken gemiddeld vier keer in ons leven onze handen uit de mouwen om ons huis nog mooier en sfeervoller te maken. Vooral de keuken en de badkamer worden onder handen genomen. Schilderwerken doen we meestal zelf. Voor grotere klussen zoals aanpassingen aan het dak, de verwarming, de ramen en de elektriciteit schakelen we liever de hulp in van een vakman of een expert.

Inzake planning en budgettering zijn Belgen echter slechte leerlingen. De helft van de verbouwingswerken loopt vertraging op. De geplande deadline wordt meestal met gemiddeld zeven weken overschreden. Ook inzake begroting en budget kunnen we nog heel wat bijleren. Meer dan de helft van de Belgische verbouwers overschrijdt het geraamde bedrag voor de werken. Het totaal gespendeerde bedrag is meestal 16% hoger dan de raming van de kosten.

Een woonbeurs zoals Cocoon of Batibouw is de ideale gelegenheid om advies in te winnen over duurzame maar ook haalbare bouwoplossingen zodat men niet voor verrassingen komt te staan. Maar niet alleen eigenaars nemen hun woning onder handen, ook de huurders zitten niet stil. Bijna een derde van hen voert werken uit om hun stekje helemaal op zijn of haar eigen smaak af te stemmen.

De keuken wordt steeds meer beschouwd als een centrale leefruimte. Belgen spenderen gemiddeld anderhalf uur per dag in de keuken. We staan er niet alleen tussen de kookpotten; we ontbijten, kijken televisie en komen er samen met het gezin voor het avondeten. Die trend is de woonbeurzen niet ontgaan. Steeds meer mensen verbouwen hun keuken tot een duurzame, moderne en aangename leefruimte die een leven lang meegaat. Nuttig advies om je keuken om te toveren tot een functionele en gezellige plek krijg je van een interieurexpert, een architect, een vloerspecialist, … 

Belgen verkiezen een douche boven een bad; bijna negen op tien landgenoten heeft een douche. Een kwart van de ondervraagden heeft een radio in de badkamer. De Belg brengt zowat 20 minuten per dag door  op het toilet. We nemen er een korte break, een rustmoment waar de tijd wordt genomen om een tijdschrift te lezen, op de smartphone of tablet te spelen of om e-mails te lezen.

Ook wellnessfaciliteiten zijn niet onbelangrijk. 3% van de ondervraagden kan helemaal tot rust komen dankzij de wellnessmogelijkheden zoals een sauna of hamam die ze thuis installeerden. 3% van de woningen heeft ook een zwembad. Vooral mensen jonger dan 35 jaar vinden een zwembad een waardevolle investering.

Onze huizen worden steeds meer uitgerust met technologische snufjes. Toch vindt één op de vier Belgen domotica nog te duur om te installeren in hun woning. Velen beschouwen domotica als een ‘speeltje’ of denken dat de domoticatechnologie nog niet voldoende ontwikkeld is. Toch zit een dergelijke technologie in de kleinste dingen, zoals de  thermostaat die ervoor zorgt dat je huis verwarmd is als je thuiskomt na een dag werken, de dimlichten in de slaapkamer of het draadloze luidsprekersysteem in de woonkamer. Domotica is een gevolg van de hoogtechnologische wereld waarin we vandaag leven. Voor domoticaspecialisten is comfort een topprioriteit.

De komende Batibouwbeurs vindt plaats in Brussels Expo (Heizel) van 16 tot en met 26 februari, telkens van 10 tot 18.30 uur. Op 16 en 17 februari is de beurs enkel toegankelijk voor professionelen. Op vrijdag 17 februari is Batibouw open tot 21 uur; op 23 februari is er een nocturne tot 23 uur.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten