Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Belgische materieelinvoerders kijken uit naar nieuw recordjaar

“We hebben een fantastisch 2017 achter de rug en we verwachten ons ook aan een fantastisch 2018”, stelt voorzitter Dries Van Haut van Sigma, de federatie van de Belgische invoerders van materieel.

Belgishe materieelinvoerders
©Duncan Noakes - stock.adobe.com

“Vorig jaar, toen we na een succesvol 2016 uitkeken naar een nog beter 2017, zei ik dat we een zekere voorzichtigheid moesten aan de dag leggen, omdat bomen niet tot in de hemel groeien. Kijkend naar de cijfers is er een stemmetje in mij dat zegt dat ik  dit jaar zeker hetzelfde zou moeten zeggen. En toch denk ik dat het nog niet nodig is. Er zijn voldoende positieve omstandigheden waardoor we voor 2018 terug een schitterend resultaat mogen verwachten”, stelt Van Haut.

“Volgens Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, zullen de bedrijfsinvesteringen in 2018 nog toenemen. Hij haalt daarvoor twee redenen aan. Ten eerste stijgt de brutowinstmarge van bedrijven, waardoor ook het vertrouwen stijgt en de bedrijven meer kredieten opnemen om te investeren. Ten tweede nam de capaciteitsbezetting enorm toe. Die ligt vandaag een stuk boven het langetermijngemiddelde. Tot 2017 waren er hoofdzakelijk vervangingsinvesteringen, waar bepaalde verouderde of defecte machines vervangen werden. Vandaag wordt meer ingezet op uitbreidingsinvesteringen, omdat de capaciteit van bedrijven al zo hoog is dat ze niet meer aan de vraag kunnen voldoen”, stelt Van Haut.

Oosterweel

“Wat opvalt, is dat het niet om één sector in het bijzonder gaat, maar dat alle sectoren het goed doen. En dat niet alleen bij ons in België, maar in alle Europese landen is een positieve groei te merken. Dat is de eerste keer sinds de grote crisis van 2008. Een andere indicator is de conjunctuurbarometer van de Nationale Bank van België. Vóór 2007 was dat een cyclische curve waar met een haast Bijbelse regelmaat zeven vette en zeven magere jaren in te herkennen waren. Na een paar wilde sprongen in 2008 ziet deze curve er echter de jongste jaren continu stijgend uit, en dat is nog steeds niet veranderd”, geeft de Sigma-voorzitter aan.

Ook de start van de werkzaamheden voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen zal dit jaar bijdragen tot extra investeringen in materieel. “Bij verschillende klanten hoorde ik reeds letterlijk zeggen dat ze met de Oosterweelwerken in het vooruitzicht enkele extra machines zullen kopen of vervangen. Ook de logistieke sector zal hiervan mee genieten. Als het logistieke infarct rondom Antwerpen eindelijk aangepakt wordt, kan dit niet anders dan positieve gevolgen hebben voor de logistieke bedrijven”, verwacht Dries Van Haut.

De Sigma-voorzitter kijkt ook al verder vooruit. “Als de materieelsector bv. in 2019 een klap zou krijgen, dan denk ik dat de meeste Sigma-leden er goed op voorbereid zijn. We hebben lessen getrokken uit de fouten die we in het verleden gemaakt hebben. De situatie is vandaag ook helemaal anders dan bij de materieelcrisis van 2007-2008. De banken zijn minder roekeloos in het verstrekken van kredieten. De voorbije groei kwam langzaam en gestaag in plaats van kort en explosief. De levertermijnen bij onze leveranciers zijn ook niet dermate lang dat we grote aantallen machines in voorbestelling moeten hebben en de Oosterweelverbinding komt eraan. Een zware terugval zoals eind 2008 is dus minder waarschijnlijk”, hoopt hij.

Geen Matexpo

Dat er dit jaar geen Matexpo is, zal geen of nauwelijks invloed hebben op de verkoop van materieel, menen een aantal Sigma-leden. Ze zien wel dat sommige aankopen uitgesteld worden tot de vakbeurs, of dat aankopen vervroegd worden, maar bv. de conjunctuur speelt een veel belangrijkere rol dan Matexpo. Enkele exposanten zien wel een merkbare meerverkoop dankzij de vakbeurs in Kortrijk.

2017

De materieelverkoop in België was in 2017 (cijfers tot november 2017) over vrijwel de gehele lijn niet zomaar goed, maar ronduit schitterend. Waar de sector het in 2016 al bijzonder goed deed en in bepaalde categorieën recordaantallen neerzetten, deed die het in 2017 nog een pak beter. Het is opvallend dat het in 2017 vooral de grotere machines waren die het beter deden in de verkoop. Als we kijken naar machines van meer dan 8 ton zien we een stijging van 26%. Blijkbaar was er voldoende vertrouwen om bedrijven te doen investeren in de wat duurdere investeringsgoederen. Er is maar één productgroep die het opnieuw duidelijk minder deed dan vorig jaar. De generatoren kenden als enige opnieuw een forse daling. De verkoop van stroomgroepen daalde met 16% en die van noodstroomaggregaten met liefst 45% om samen te resulteren in een daling van 22%. De verkoopvolumes blijven hier zorgwekkend dalen.

Voor de goederenbehandelingsmachines was 2016 al een absoluut recordjaar, maar 2017 heeft alle records opnieuw doen sneuvelen. Dit keer met een forse sprong in de ‘counterbalance trucks’, de klassieke heftruck, waarbij de elektrische heftrucks nog maar eens met 29% vooruit gaan en de trucks met verbrandingsmotor zelfs met 33%. Voeg daarbij nog eens 6% meer ‘warehouse trucks’ toe om te komen tot een algemene stijging van 14% en in november 2017 dus al bijna 11.000 verkochte eenheden.

Burgerlijke bouwkunde

Maar ook de machines voor de burgerlijke bouwkunde lieten zich in 2017 niet onbetuigd. Verdichtingsmachines zoals walsen en dergelijke kenden na hun forse stijging van 2016 nog een zeer lichte stijging in 2017. De verkoop van minigravers, de categorie met de grootste absolute aantallen, steeg met nog eens 13% tot meer dan 1.550 stuks. “Met de verkochte aantallen van december erbij gaan we ruim over de 1.600 minigravers. Dat is nooit eerder gebeurd”, weet Van Haut. Graafmachines op rupsen deden het 16% beter met een voorlopig totaal van 853 eenheden. Graafmachines op banden gingen zelfs met liefst 57% omhoog naar 337 stuks en de verkoop van overslagmachines is zelfs meer dan verdubbeld.

De categorieën met kleinere absolute aantallen bleven min of meer status quo. Hieronder vallen machines als graaf-laadcombinaties, bulldozers, schrankladers en kabelkranen. De verkoop van telescoopkranen verdubbelde vorig jaar bijna en de verreikers deden het bijna 10% beter. Wielladers, ook een categorie met grote aantallen, ging ook met liefst 23% de hoogte in.

Er lijkt geen einde te komen aan de goede verkoopresultaten: knikdumpers +45% en brekers en zeven: +30%. “Enkel in het kleinere materieel zien we een paar dalingen: trilplaten -23% (maar stampers +27%). Hier moet wel bij gezegd worden dat we met onze leden een geen volledig beeld van de markt hebben. Datzelfde geldt ook voor de accessoires zoals breekhamers en grijpers, waar we een daling van 13% zien. Dit is mogelijk niet de reële tendens op de markt”, weet de Sigma-voorzitter.

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten