Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Decarbonisatie in de bouw: Jean-Pierre Waeytens (Bouwunie) belicht uitdagingen en innovaties op NextGen Build

Het evenement NextGen Build, georganiseerd door Bouwkroniek/Batichronique, belooft een boeiende en inspirerende bijeenkomst te worden voor professionals uit de bouw- en installatiesector. Tijdens deze conferentie worden diverse thema's belicht die cruciaal zijn voor de toekomst van de sector. Een van de sprekers, Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder bij Bouwunie, zal ingaan op de decarbonisatie in de bouwsector.

BKBC - 2024-07-05T103259.468
Bouwunie

De bouwsector is goed voor bijna 40% van de totale energiegerelateerde CO2-uitstoot. Daarmee is onze sector een belangrijke mede-veroorzaker van de wereldwijde uitstoot van broeikasgasemissies. “Als sector hebben we met andere woorden een belangrijke verantwoordelijkheid om het gebruik van fossiele koolstoffen terug te dringen”, vindt Jean-Pierre Waeytens. “Natuurlijk brengt decarbonisatie heel wat uitdagingen mee. Denk maar aan het zoeken naar alternatieven voor de productie van traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Materialen die toch een energie-intensief productieproces hebben en een hoge CO2-uitstoot veroorzaken. Voorts is meer intensieve samenwerking tussen de verschillende partijen in het bouwproces noodzakelijk. Denk aan ontwerpers, architecten, fabrikanten, aannemers en leveranciers.”

Scala aan opportuniteiten

Tegenover uitdagingen staan natuurlijk opportuniteiten. “Onze sector innoveert aan een recordtempo. En heel wat innovaties dragen bij tot de nodige decarbonisatie. De opmars van het (her)gebruik van bestaande bouwmaterialen, houtproducten, bio-based of gerecycleerde materialen, beperkt de CO2 -uitstoot. Zowel voor, tijdens als na de levenscyclus van een bouwwerk. De groeiende elektrificatie van het wagenpark en werfmaterieel (zoals kranen, generatoren, …) doet eveneens de uitstoot verminderen. Als bouwfederatie engageren wij ons hier ook toe. Zo ondertekenden we zopas een raamovereenkomst met de Vlaamse Overheid om te evolueren naar een zero emissie stadslogistiek. Digitale technologieën zoals BIM, AI, 360°-camera en laserscanners optimaliseren het bouwproces, waardoor je materiaalgebruik kan optimaliseren en afval kan verminderen. “

Energieverbruik inperken

“Energie-efficiëntie is een ander gebied van innovatie. Slimme gebouwen, uitgerust met geavanceerde energiebeheersystemen en hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines, kunnen de operationele emissies aanzienlijk verlagen. Optimaal geïsoleerde nieuwe gebouwen en goed uitgewerkte energetische renovaties van bestaande gebouwen beperken het energieverbruik voor koeling en verwarming maximaal. Met een verminderde CO2-uitstoot als gevolg. Tot slot helpen modulair bouwen en prefab technieken om de bouwtijd aanzienlijk in te korten, wat resulteert in een lagere totale uitstoot.”

PRAKTISCH

Donderdag 28 november 2024
Sheraton Brussels Airport Hotel
Brussels National Airport

Schrijf je in!

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten