Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Digitalisering vergt een verandering van mindset

BATIBOUW 2017 BouwForum kiest voluit voor transitie De digitalisering biedt enorme kansen voor de bouwsector. Hierdoor zullen bouwbedrijven immers efficiënter kunnen bouwen, de economie nog meer stimuleren en de arbeidsmarkt nieuwe impulsen geven. Deze veelbelovende boodschap weerklonk luid tijdens het BouwForum dat de Confederatie Bouw bij de start van Batibouw op donderdag 16 februari onder de noemer ‘Spreek Digi-taal’ organiseerde in Auditorium 2000. “Deze digitale evolutie is geen bedreiging, maar vormt net een opportuniteit”, beklemtoont gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere.

bouwformum 1

De digitalisering van de bouw heeft een impact op drie domeinen: het product, het proces en het personeel. Daarbij is de invloed op die laatste twee vandaag al sterk voelbaar. Procesmatig is de sector de voorbije jaren sterk geëvolueerd; denk maar aan het gebruik van robots, computergestuurde machines, 3D-printing en -scanning en drones. De jongste evolutie is BIM (Building Information Modeling), een digitaal model waarbij alle bouwpartners samen op hetzelfde ogenblik een gebouw virtueel bouwen.

Deze vliegensvlugge evoluties bieden immense voordelen. “De efficiëntie en de snelheid van uitvoering verhogen aanzienlijk, waardoor de doorlooptijd van een project krimpt. Ook de faalkosten, die zowat 5 tot 10% van de omzet bedragen, liggen beduidend lager en dit leidt tot meer kwaliteit en productiviteit. De digitalisering vormt tevens een extra wapen in de strijd tegen oneerlijke buitenlandse concurrentie, want hierdoor zullen onze bouwbedrijven opnieuw het verschil kunnen maken en hun competitiviteit versterken”, weet Robert de Mûelenaere.

De digitalisering van de bouw draait volgens de Confederatie Bouw echter niet alleen om software en geavanceerde technologie, maar vooral om een nieuwe manier van samenwerken. Het huidige klassieke model zal plaats ruimen voor transparante samenwerkingsvormen tussen alle bouwpartners. “De digitalisering is essentieel een verhaal van samenwerken, maar dat vraagt een verandering van mindset. Pas dan zullen we kunnen spreken van een succesverhaal”, benadrukt de gedelegeerde bestuurder van de Confederatie Bouw.

Skills, skills, skills

Deze digitale evolutie vertoont eveneens een uitgesproken menselijke dimensie in de bouwsector, waar de Belgische tewerkstelling de jongste jaren enorm onder druk staat. Ze kan immers voor een nieuwe impuls zorgen en de broodnodige instroom stimuleren. De digitalisering zal de vraag naar knowhow en skills sterk doen stijgen, waarbij werknemers worden omgeschoold tot digitale vaklui en hoger opgeleide profielen nog meer dan vroeger aan hun trekken komen in de bouw.

Vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo staat helemaal achter deze toekomstgerichte aanpak van de Confederatie Bouw. “Digitaal is het nieuwe normaal, ook in de bouwsector. De geschiedenis leert ons dat technologische revoluties zorgen voor betere jobs en dat zal ook het geval zijn voor werknemers in de bouw. Door in te spelen op nieuwe digitale mogelijkheden kan de bouwsector bovendien zijn productieprocessen verbeteren, duurzamer maken en vlotter inspelen op de wensen van klanten. De Confederatie Bouw vestigt daarbij terecht de aandacht op de noodzaak om digitale vaardigheden bij mensen op de arbeidsmarkt te versterken. Dat is een opdracht voor velen. Ik ben blij dat de Confederatie Bouw mee aan boord is”, oppert hij.

In een volgende editie gaan we grondiger in op de bevindingen van dit BouwForum.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten