Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Dunne oplossing voor vloerverwarming

Vloerverwarming is een droom die vaak stuk springt in een renovatieproject. De vloer kan doorgaans immers maar beperkt verhoogd worden. Met de totaaloplossing van fermacell en JK Vloerverwarming is vloerverwarming zelfs met een beperkte bijkomende vloeropbouw vaak wel een haalbare comfortoplossing die bovendien te realiseren is zonder breekwerken.

Xella 2

Om vloerverwarming te plaatsen is doorgaans een bijkomende vloeropbouw van zowat 7 tot 10 cm nodig. In bestaande woningen of bij renovatieprojecten is dat vaak een struikelblok. De vloeropbouw zo sterk verhogen heeft immers een ingrijpende invloed op alle andere elementen in de woning: de deurkaders, de comforthoogte van schakelaars en stopcontacten, … Daarom heeft al meer dan één verbouwer zijn plannen om vloerverwarming te installeren moeten laten varen.

fermacell en JK Vloerverwarming sloegen de handen in elkaar voor de ontwikkeling van een totaalconcept voor vloerverwarming: JK fermafloor. De 2E26 vloerelementen van fermacell – opgebouwd uit twee 12,5mm dikke gipsvezelplaten – met daaronder een laag vilt (9 mm dik) bieden een dun en pasklaar alternatief. Daarin zijn sleuven gefreesd en is de robuuste JK Flextube van JK Vloerverwarming verwerkt.



De ingeslepen vloer kan op twee manieren worden afgewerkt. Bij de meest eenvoudige en dunste oplossing (34 mm) wordt het slijpsel met een epoxyhars vermengd tot een pasta waarmee de sleuven dichtgesmeerd worden. Hierop wordt vervolgens de definitieve vloerafwerking aangebracht. Een andere oplossing is op de basislaag van de fermacell 2E26 Vloerelementen een druklaag aan te brengen met 10 mm dikke gipsvezelplaten. De definitieve vloerafwerking komt dan op deze plaat. Hiermee krijgt de vloer ook een verhoogde brandweerstand van 60 minuten. De totale vloeropbouw blijft zo nog beperkt tot hooguit 50 mm.

JK Vloerverwarming ontwikkelde de floorgrinder, een speciale machine, om de sleuven in de fermacell Vloerelementen te slijpen. Het slijpproces verloopt volledig stofvrij. fermacell verwerkt het vrijgekomen stof op zijn beurt bij de productie van nieuwe gipsvezelplaten. De combinatie van beide producten biedt tal van voordelen. Vloerverwarming wordt een haalbare kaart in bestaande gebouwen. Dankzij de dunne vloeropbouw kan de woning sneller en nauwkeuriger op comforttemperatuur worden gebracht. Bovendien wordt minder energie verbruikt dankzij het lage temperatuursysteem. Wie voor een warmtepomp kiest, kan het vloerverwarmingsnet overigens ook gebruiken om te koelen.

De fermacell Vloerelementen verbeteren tevens de akoestische en thermische prestaties van de nieuwe vloer aanzienlijk. Voorts zijn ze relatief licht van gewicht en dus heel geschikt voor plaatsing op een houten vloerconstructie. Ten slotte zijn de vloerelementen snel te verwerken en vragen ze geen droogtijd of speciaal materiaal voor de plaatsing.

Flexibiliteit en snelheid zijn twee belangrijke eisen in een bouwproject. Of het nu om een woning, zorgkamer of kantoorruimte gaat, de eigenaars verwachten stootvaste binnenwanden, die even gemakkelijk en snel te verwijderen zijn als dat ze geplaatst werden. De gipsvezelplaten van fermacell bieden een pasklaar antwoord op die behoefte, zowel in nieuwbouw als in renovatie. Meer zelfs, ze garanderen duurzaamheid dankzij hun stootvastheid, brandwerendheid en extreme belastbaarheid.

In de zoektocht naar duurzaamheid en flexibiliteit winnen lichte, aanpasbare bouwsystemen aan terrein. Fermacell speelt hier op in met zijn gipsvezelplaten. Ze bieden een duurzame oplossing voor het droog afwerken van vloeren, wanden en plafonds. De fermacell Gipsvezelplaten zijn uiterst stootvast en extreem belastbaar. Met die eigenschappen bieden ze een duurzame oplossing voor intensief gebruik. Hun materiaalsamenstelling – uit gerecycleerd gips en papiervezels – geeft de gipsvezelplaten brandvertragende kwaliteiten. Een wandopbouw met enkele fermacell beplating en aangepaste isolatie zorgt al voor een brandvertraging van 60 minuten.

Het hoge soortelijke gewicht van de fermacell Gipsvezelplaten zorgt tevens voor een opmerkelijke geluidsweerstand. Eén enkele wandconstructie van 100 mm dik realiseert een geluidsisolatiewaarde van Rw=52dB. Een laatste troef van de platen is hun vochtbestendigheid. De fermacell Gipsvezelplaten moeten niet dubbel geplaatst worden om deze robuuste karaktereigenschappen aangemeten te krijgen.

De fermacell Gipsvezelplaten bestaan in verschillende varianten. De fermacell AK is beschikbaar met twee- of vier afgeschuinde randen. Dat maakt een snelle en sluitende montage mogelijk. Wanneer de gangbare AK gipsvezelplaten te ruim zijn om gemakkelijk te manoeuvreren of te zwaar om te plaatsen biedt het fermacell-gamma alternatieven. De 60 cm brede SlimPanel laat zich gemakkelijk verplaatsen door smalle gangen of nauwe trappenhallen. De SlimPanel is overigens 25 kg lichter dan de fermacell AK.

Dankzij hun afmeting van 150 bij 100 cm zijn ze bijzonder gemakkelijk te hanteren, wat ze heel geschikt voor het bekleden van plafonds of hellende dakvlakken. Voor wie het nog lichter mag, is de 15,5 kg zwarte Comfort Board een antwoord. De lichtgewicht gipsvezelplaat van 12,5 mm dik biedt eenzelfde robuustheid als de AK-gipsvezelplaat en de vierzijdig afgeschuinde kant garandeert een snelle en vlakke montage.

Voor de snelle en droge afwerking van vloeren ontwikkelde fermacell Vloerelementen. Ze bestaan uit twee lagen gipsvezelplaat en zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en diktes. De twee gipsvezelplaten zijn verspringend met elkaar verbonden, waardoor er een liplas ontstaat. Er zijn varianten beschikbaar met een isolerende onderlaag, houtvezelplaat, minerale wol, vilt of polystyreen. Zo is er voor iedere toepassing een geschikt fermacell Vloerelement. Met de vloerelementen zijn onder meer ongelijke vloeren te egaliseren en io te hogen en indien gewenst, in één beweging mee te isoleren. Om bijkomende leidingen onder de vloer te verwerken, volstaat het ze uit te vullen met het fermacell Egalisatiemiddel en vervolgens af te werken met de fermacell Vloerelementen.

Het verwerken van fermacell Gipsvezelplaten is eenvoudig. Breken, zagen, frezen en boren; het kan allemaal en zonder gebruik te maken van speciale gereedschappen. Keramische tegels kunnen op de platen verlijmd worden. Schilderen met gangbare verven, behangen, ook met glasvliesbehang of zelfs afwerken met sierpleister (na versterking van de voegen) is perfect mogelijk. Tijdens Batibouw kunnen al deze nieuwigheden worden ontdekt in het Experience Center van fermacell op de stand van Xella.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten