Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Ecobouwers Opendeur: gratis binnenkijken in duurzame woningen

Duurzaam bouwen lijkt soms heel ingewikkeld en technisch, maar na een gesprek met bouwheren die het proces al hebben doorlopen, worden veel vragen opgelost en ziet een project er plots overzichtelijker en haalbaarder uit. Op 4, 5, 11 en 12 november 2023 organiseert Ecobouwers daarom de ‘Ecobouwers Opendeur’. Ja kan dan binnenlopen in duurzame, bio-ecologische of passieve woningen.

Ontwerp zonder titel (2)
Mijn Klein Kot

Al bijna twintig jaar inspireert Ecobouwers mensen die duurzaam willen bouwen in en aan een wereld die draait op schone en hernieuwbare energie. De opendeurdag is een van hun instrumenten om bouwdromen een pak concreter te maken. 

De ongezouten waarheid

Mensen die hun woning openstellen voor het publiek zijn tijdens het bouwproces van hun duurzame woning pakken waardevolle ervaringen rijker geworden. Een bezoek aan hun woning kan geïnteresseerden behoeden voor fouten maar het is tegelijk ook een ideale gelegenheid om te vernemen welke kansen je zeker moet grijpen. Voor mensen die nog in de planningsfase zitten, is het de gedroomde kans om afstand te nemen van de commerciële praatjes. In plaats daarvan krijgen ze van mensen die het proces hebben doorlopen de ongezouten waarheid te horen over het bouwavontuur. Hoe gingen ze te werk? Welke (financiële) keuzes hebben ze gemaakt? Over welke bouwpartners zijn ze tevreden en om wie loop je best in een boog heen? 

Vijf op vijf voor inspiratie

Meer dan 70% van de mensen die zich inschrijven voor de Ecobouwers Opendeur doen dat omdat ze willen leren van bouw- en woonervaringen van anderen. 63% om zaken in de praktijk te zien en om technische informatie te vergaren. 92,2% van de bezoekers zijn achteraf bijzonder tevreden. Meer dan de helft van geeft het initiatief vijf op vijf. Vier op de vijf bezoekers zegt dat ze dankzij het huisbezoek ook concreet verder werden geholpen in hun eigen verbouwproces of in de uitwerking van hun bouwplannen. 

  • 58,5% geeft aan dat ze dankzij een huisbezoek bij een Ecobouwer ook in hun eigen project extra gelet hebben op de luchtdichtheid. 
  • 49% ging beter isoleren dan aanvankelijk gepland. 
  • 41% liet zich overtuigen van de voordelen van een zonneboiler of PV-installatie. 

De rondleidingen op 4, 5, 11 en/of 12 november beginnen om 10 of 14 uur stipt. Een rondleiding duurt 1 à 2 uur. Je kan woningen bezoeken over heel Vlaanderen en Brussel. 

De opendeurdag is gratis maar je moet wel vooraf inschrijven.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten