Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Eerste Europese ‘Dag van de Installateur’ op 9 november

Op 9 en 10 november organiseert Techlink, de Belgische federatie van het Ecosysteem van multifunctionele installaties, de top van de installatiewereld in Brussel. Bij die gelegenheid wordt ook de allereerste ‘Dag van de Installateur’ gelanceerd.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-06T144441.299
Adobe Stock

26 organisaties uit 16 Europese landen komen samen om Europese publieke besluitvormers te ontmoeten tijdens een conferentie in het Europees Parlement. De focus ligt daarbij op vaardigheden en artificial intelligence. 


De lancering van de ‘Dag van de Installateur’ op 9 november komt er evenwel om de essentiële rol te benadrukken van de installateur. De installatiesector is één van de hoekstenen van de energie- en digitale transitie, waarbij jaar na jaar nieuwe verwachtingen en nieuwe marktopportuniteiten ontstaan op vlak van: decarbonisatie van gebouwen, elektrische mobiliteit, installatie van zonnepanelen en warmtepompen, binnenluchtkwaliteit, thuisondersteuning voor oudere gebruikers, slimme gebouwen en BIM, enz. Zelfs vóór de versnelling die we vandaag meemaken hadden installateurs in België en in heel Europa het echter al moeilijk om gekwalificeerd personeel aan te werven. Een probleem dat grotendeels te wijten is aan het gebrek aan aantrekkingskracht van technische beroepen en carrièremogelijkheden, vooral bij jongeren en vrouwelijke kandidaten.

Het aantrekkelijker maken van de installatiesector moet een politieke prioriteit worden, vinden de organisatoren.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten