Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Eerste nominaties Belgian Construction Awards bekend

Op de jaarlijkse gala-avond van 8 december 2022 reiken Bouwkroniek en La Chronique voor de derde keer de Belgian Construction Awards uit. Een prijs die binnen acht categorieën veelbelovende bouwpersoonlijkheden, creatieve projecten en innoverende bedrijven in de kijker zet en bekroont. Intussen maakte de jury haar nominaties bekend voor de categorieën Bouwvrouw van het Jaar, Bouwman van het Jaar en Young Construction Professional. Deze genomineerden worden middels een publieke stemming verkozen tot winnaar, eerste en tweede runner-up. Stemmen kan vanaf nu via deze link.  

Eerste nominaties Belgian Construction Awards bekend

Ook dit jaar kon Bouwkroniek en La Chronique rekenen op een relevante instroom van kandidaten uit het vrije publiek. Aangevuld met nominaties door een expertenpanel leverde dit een totaal van 56 kandidaturen op. Een jury van professionals herleidde na beraadslaging het aantal tot een shortlist van drie nominaties per categorie.

De prijs voor Bouwvrouw van het Jaar 2022 gaat naar de vrouw die zich het afgelopen jaar als bouwpersoonlijkheid heeft weten te onderscheiden. Door haar vakmanschap, présence en visie heeft ze bijgedragen aan een positief imago voor de bouwsector. De genomineerden zijn Catherine Vangilbergen, Valérie Vermandel en Isabel Lapeirre. Stuk voor stuk dames die zich profileren als sterke leiders die creatief omgaan met de uitdagingen van vandaag.

Catherine Vangilbergen

Deze dame is met haar 39 lentes al enkele jaren Development Manager bij projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed. In een eerste fase van haar carrière bouwde de Antwerpse ingenieur-architecte internationale ervaring op in de voorbereiding en uitvoering van complexe bouw-, milieu-, en maritieme projecten. Vanuit haar huidige functie stuurt ze teams aan om nieuwe en bijzondere woonbuurten te ontwikkelen. Klimaatrobuustheid en betaalbaarheid zijn enkele van de actuele maatschappelijke thema’s waarmee  Catherine aan de slag gaat. Zo is ze de drijvende kracht achter Split-It, een nieuw concept van splitskopen (een woning kopen zonder de grond) om nieuwbouw weer betaalbaar voor eigenaars (en in het bijzonder jonge gezinnen) te maken.

Valérie Vermandel

Deze prille dertiger (33) is Chief Development Officer bij vastgoedinvesteerder en -ontwikkelaar Whitewood. Na haar opleiding als ingenieur-architect specialiseerde de Brusselse dertiger zich in monumentenzorg, een passie die ze tot op vandaag koestert. Zeven jaar geleden ging Valérie bij Whitewood de ontwikkelingstak leiden. Daar realiseert de jonge manager projecten met een sterke duurzaamheidsambitie. Samen met opdrachtgevers, collega’s en partners ze naar een evenwicht tussen economie en ecologie, waarbij de ambities altijd hoog gespannen staan. Ze begeleidde onder meer het Brusselse Multi Project dat volop de kaart van circulair bouwen trekt.

Isabel Lapeirre

Na haar studies Toegepaste Economische Wetenschappen koos de West-Vlaamse Isabel Lapeirre (44) aanvankelijk voor een job buiten de familieonderneming. De bouw leek haar naar eigen zeggen eerder iets voor mannen. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan: in 2007 stapte ze toch in het bedrijf van haar vader, de Roeselaarse totaalaannemer Lapeirre Woningbouw waarvan ze intussen zaakvoerder is. Vandaag heeft ze haar plek in de bouwsector meer dan verdiend. Isabel Lapeirre is voorzitter van Unizo Roeselare en bestuurslid van Unizo West-Vlaanderen en Syntra West. Vanuit die positie engageert ze zich met veel toewijding voor andere ondernemers. In het eigen bedrijf inspireert ze mensen bij het (ver)bouwen van hun energiezuinige woning.

Wie wordt Bouwman van het Jaar?

Ook de Bouwman van het Jaar 2022 is iemand die zich het afgelopen jaar als bouwpersoonlijkheid heeft weten te onderscheiden door zijn vakmanschap, présence en visie. De jury stemde voor Chris Van de Voorde, Jan Vrijs en Ken De Cooman. Deze drie heren kenmerken zich door hun innovatief vermogen om het concept van circulariteit naar de praktijk te vertalen. Een blik op de kandidaten...

Chris Van de Voorde

Als CEO en founder van de Kortrijkse fabrikant van circulaire wandsystemen Juunoo heeft Chris Van de Voorde (37) zeker zijn plaats in de top drie van genomineerden verdiend. Deze master in industrial design heeft zichzelf tot doel gesteld om de bouwwereld te helpen om zo snel mogelijk te verduurzamen. Met Juunoo ontwikkelde hij een modulair wandsysteem dat ook integraal circulair is. Het bracht de ondernemer al verschillende internationale prijzen op. Zijn bedrijf telt intussen dertig medewerkers. Samen wonnen ze het vertrouwen van diverse investeerders en leveren ze inmiddels oplossingen in drie landen. Chris heeft zichzelf als ultieme doel gesteld om een betere wereld te creëren voor zijn kinderen Juul en Noor, naar wie hij zijn bedrijf vernoemde.  

Jan Vrijs

Dit heerschap (40) is founder en bestuurder van het modulaire bouwbedrijf Skilpod dat kant-en-klare nieuwbouwwoningen in houtskelet neerzet. Met zijn formule van productmatig bouwen, wil Jan een antwoord bieden op één van de belangrijkste uitdagingen van ons samenlevingsmodel: hoe maken en houden we wonen betaalbaar en kwalitatief? Deze genomineerde is jurist van opleiding en mateloos geïnteresseerd in de verhouding tussen mens en maatschappij. Als ondernemer wil hij zijn ideeën rond duurzaam bouwen naar de praktijk vertalen en anderen ermee inspireren. Met de evolutie naar productmatige stapelbouw zet Skilpod zijn internationale ambities voor de komende groeifase kracht bij.

Ken De Cooman

Ook Ken De Cooman (38) verdient zijn plaats in de top drie van genomineerden. Hij is gedelegeerd bestuurder en medeoprichter van BC Materials, een Brussels bedrijf dat grondverzet van stadswerven tot circulaire leembouwmaterialen omzet. Het doel is drieledig: afvalgrond herwaarderen, de CO2-emissie reduceren en de levenskwaliteit van bewoners en gebruikers verhogen. Bezieler Ken De Cooman ontdekte de meerwaarde van lokale materialen toen hij in Burundi een bibliotheek bouwde. De architect was meteen overtuigd dat deze aanpak een ingrijpende transitie in de bouwsector kon teweegbrengen. Zijn missie vond ook internationaal weerklank. Zo mocht BC Materials in 2018 het boek ‘The act of building’ op de Biënnale van Venetië voorstellen.

 

Jong talent in de spotlights

Met de gloednieuwe award voor Young Construction Professional (m/v/x) wil Bouwkroniek en La Chronique een jonge bouwprofessional (tot 35 jaar) bekronen die in zijn functie, op eender welk niveau in de organisatie, een inspiratie en aanstekelijk voorbeeld is geweest voor zijn omgeving en bij uitbreiding de hele bouwsector. De keuze van de jury viel op Dorien Callaert, Thomas Van Poucke en Benjamin Eysermans.

Dorien Callaert

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Dorien Callaert (29) bewezen dat ze haar mannetje kan staan in de bouwsector. Ze studeerde in 2015 af als industrieel ingenieur bouwkunde en koos resoluut voor een job als eindverantwoordelijke. Als projectleider bij het Oost-Vlaamse bouwbedrijf Dero was ze afgelopen jaren bij heel wat mooie projecten betrokken. Zo was ze verantwoordelijk voor de bouw van een instelling voor bijzondere jeugdzorg, ontwikkelde ze enkele fabrieken en kantoren en stapelde ze een paar extra verdiepingen op een functionerend ziekenhuis. Ook buiten het bedrijf draagt Dorien haar steentje bij aan een sterk netwerk in de bouw. Als ondervoorzitter van JOBO (Jong Ondernemend Bouwnetwerk) verbindt ze immers jonge Oost-Vlaamse ondernemers met elkaar.

Thomas Van Poucke

Dat er op goed leiderschap geen leeftijd staat, bewijst Thomas Van Poucke (34), de CEO van de West-Vlaamse projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt. Hij legde in dat bedrijf een mooi parcours af: van bouwadviseur groeide hij door tot directeur sales en marketing. Twee jaar geleden kreeg hij het vertrouwen van de familie om als eerste externe CEO de onderneming te leiden. In uitdagende omstandigheden wist de prille dertiger een koers uit te stippelen voor een omvormingstraject van aannemer tot projectontwikkelaar. Tegelijk breidde het bedrijf internationaal uit naar Polen en Roemenië. Thomas slaagde in al deze ambities dankzij de steun van zijn team dat hem bedankte met een Great Place To Work label.

Benjamin Eysermans

Als jongeman raakte Benjamin Eysermans (32) na het lezen van de autobiografie van Richard Branson gefacineerd door duurzaam ondernemerschap. Vandaag is hij co-founder en Chief Marketing Officer bij Bao Living, een bedrijf dat modulaire kastsystemen voor woonruimtes ontwikkelt. Benjamin greep zijn studies Ondernemerschap en Innovatie aan de Antwerpse Management School aan om een businessplan voor dit bedrijf uit te werken. Met zijn producten wil hij de bouwsector duurzamer en betaalbaarder maken. Hierbij bewandelt hij niet-geijkte paden, waarmee hij een van de figuren is die de industrie een eigenzinnig en interessant gezicht geeft.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten