Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Energiedelen binnen gebouweenheid verlaagt drempel voor zonnepanelen

Omdat in verstedelijkte gebieden meer appartementen en meergezinswoningen staan, zijn daar ook beduidend minder zonnepanelen te vinden. Het is immers niet mogelijk om de door zonnepanelen geproduceerde stroom te verdelen tussen de verschillende bewoners. Vlaams volksvertegenwoordiger Andries Gryffroy (N-VA) wil deze drempel wegwerken en diende een conceptnota in die het delen van energie binnen eenzelfde gebouw wel mogelijk maakt.

Energiedelen binnen gebouweenheid verlaagt drempel voor zonnepanelen
Copyright 2014

De statistieken tonen aan dat  zonnepanelen of pv-installaties  bij gezinnen ongelijk verspreid zijn over Vlaanderen. “In de druk bevolkte steden liggen proportioneel veel minder zonnepanelen. In de steden staan meer appartementen en meergezinswoningen en zijn er dus minder individuele daken beschikbaar. Bovendien stellen we vast dat het potentieel onvoldoende wordt benut. Bewoners van een appartement kunnen in theorie wel zonnepanelen plaatsen voor eigen verbruik, maar het rendement weegt niet op tegen de investering. Bovendien is het zeer omslachtig: je moet beschikken over een afzonderlijke omvormer, de juiste aansluiting en bekabeling, evenals een akkoord van de mede-eigenaars om het gemeenschappelijke dak te mogen gebruiken”, zegt Vlaams parlementslid Andries Gryffroy.

Dezelfde complicaties gelden trouwens ook voor kmo- of winkelcentra, waar je eveneens genoodzaakt bent om per teller een afzonderlijke pv-installatie te plaatsen. Investeringen in zonnepanelen op een winkelcomplex of een bedrijvencentrum worden pas interessant wanneer de verschillende entiteiten de stroom rechtstreeks kunnen afnemen.Voor appartementen is er nog een tweede drempel: iedere wooneenheid moet beschikken over een minimaal aandeel hernieuwbare energie. De epb-regelgeving (Energieprestatie en Binnenklimaat) laat echter niet toe om de investeringen in hernieuwbare energie met een gemeenschappelijke installatie op te nemen in die berekening.

“Als we deze achterstand in de steden willen inhalen, dan moeten we de bestaande drempels voor hernieuwbare energie wegwerken. Mijn conceptnota  past de regelgeving aan. Zo wordt het niet enkel financieel interessant, maar ook juridisch mogelijk om energie te delen in één gebouweenheid of energie-entiteit. Met de digitale meter kunnen de energiestromen in een gebouw worden gevolgd en wordt het delen van energie ook praktisch en technisch mogelijk. Daarmee geven we een nieuwe stimulans voor meer groene stroom in Vlaanderen”, besluit Andries Gryffroy.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten