Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Glazen brandwerende koepel

Batibouw 2017 De basis van het Universitair Ziekenhuis Leuven werd meer dan 35 jaar geleden gelegd met de komst van het kinderziekenhuis op de site Gasthuisberg. Vandaag wordt een gloednieuw gebouw van 38.000 m² neergepoot waarin alle zorg voor kinderen en vrouwen in de toekomst zal plaatsvinden. Zowel ambulante als residentiële functies krijgen er hun plek. Naast ruime en lichte individuele patiëntenkamers met rooming-in mogelijkheid voor ouders, worden ook voldoende onspannings- en therapieruimten voorzien.

Pauwels Glassprojects

De dubbelhoge ontvangsthal van het gebouw zal als centrale draaischijf fungeren en sluit aan bij de straat die het gebouw verbindt met de nieuwe inkomzone van het ziekenhuis. Deze ontvangsthal werd uitgerust met beglaasde brandwerende zadeldaken. Dit is een unicum in Europa omdat het hier gaat om driedubbele VEC-beglazing. Door de integratie van dit glazen atrium werd een enorme lichtinval gecreëerd maar moest de brandoverslag naar de hoger gelegen verdiepingen worden vermeden.

Pauwels Glassprojects heeft hiervoor de nodige brandtesten uitgevoerd, voor een conform EN 13501-2:2007+A1:2009 geclassificeerd, 60 minuten brandwerend glasdak. De brandwerende koepel is opgebouwd uit een rubber-op-staal profiel met gecontroleerde waterafvoer waarin ruiten 4-zijdig worden gedragen. De onderconstructie is zo ontwikkeld dat deze per project kan worden aangepast naar overspanning en modulatie toe. De oppervlaktebehandeling draagt niet bij tot de brandwerendheid van het glasdak, m.a.w. geen brandwerende verf of  ‘ingepakt’ staal.

Hiermee is het toepassingsgebied enorm vergroot en biedt het systeem een uitermate grote ontwerpvrijheid voor de architect. Het toegepaste beglazingssysteem van Pauwels Glassprojects is gecertificeerd en voldoet aan de hedendaagse eisen inzake lucht-, wind-, water- en slagregendichtheid en is zelfs uitermate geschikt voor uitbreiding naar hogere isolatiewaarden.


 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten