Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Global Shading Day zet nieuwe deelnemers in de zon

Op 21 maart 2024 werd de tweede jaarlijkse Global Shading Day, georganiseerd door de European Solar Shading Organisation (ES-SO), uitgebreid met Australië, Zwitserland, Oostenrijk en de Baltische staten. Daardoor wordt het collectieve engagement voor duurzame zonweringsoplossingen van 19 Europese lidstaten nog versterkt.

BKBC - 2024-05-06T125638.915
European Solar Shading Organisation

Nu de wereld geconfronteerd wordt met steeds grotere klimaatproblemen, wordt het nog ​ dringender om hittegerelateerde risico's, gezondheidsproblemen en energie-inefficiëntie van gebouwen aan te pakken. Het initiatief voor de Global Shading Day wil zonwering in de kijker zetten als een belangrijke strategie in de strijd tegen klimaatverandering en het bevorderen van comfortabele leefomgevingen.

Afgelopen maand organiseerden verschillende belanghebbenden een pan-Europese campagne om het bewustzijn over de voordelen van zonwering te bevorderen. Passieve koelsystemen, zoals slimme zonwering geïntegreerd in het gebouwbeheer, bieden duurzame oplossingen die warmte en licht intelligent beheren, wat leidt tot energiebesparingen en een verbeterd comfort.

Een recent onderzoek van Guidehouse onthulde het enorme potentieel van zonwering en gaf aan dat het de CO2-uitstoot met wel 100 miljoen ton kan verminderen en 285 miljard euro kan besparen tegen 2050. Aangezien gebouwen verantwoordelijk zijn voor 40% van het energieverbruik en 36% van de uitstoot van broeikasgassen in Europa, is de integratie van zonwering in de bouwnormering essentieel om de impact op het milieu te beperken.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten