Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Goed nieuws van de bouw!

De bouwsector ging het voorbije jaar letterlijk en figuurlijk door slecht weer en dat heeft op heel wat bedrijven en medewerkers een zware impact. “Maar als ik zie welke innovaties en projecten voor de Belgian Construction Awards zijn ingediend, dan kan ik alleen maar blij en hoopvol zijn voor de toekomst”, aldus Christophe De Boeck, CEO van EBP, het bedrijf achter Bouwkroniek/Batichronique dat de lustrumeditie van de bouwprijzen organiseerde.

Gastvrouw Anne De Baetzelier met Bouwman van het Jaar Steven Maeyaert.

BKBC - 2024-12-11T105838.196
Sven Van Gestel

Belgian Construction Awards 2024

Het atrium van het Sheraton Brussels Airport Hotel was maar net groot genoeg om iedereen die de uitreiking van de awards wou bijwonen een plek te geven. Want de #BCA is intussen een gevestigde waarde. Een afspraak om collega’s te ontmoeten in een gemoedelijke sfeer, rond verwezenlijkingen die de grenzen van de sector telkens weer een beetje verleggen. Waar professionals erkenning krijgen van sectorgenoten voor hun innoverende kracht en waar ze … gewoon mogen genieten van de voldoening. Dingen die in de sleur van elke dag al te vaak uitgesteld worden. Laten we beginnen met de categorieën die host Anne De Baetzelier tijdens de ceremonie voor het laatst hield: de individuele winnaars van de publieksprijzen. De Bouwvrouw, Bouwman en Young Construction Personality die zich het voorbije jaar hebben onderscheiden, niet in het minst door met hun activiteiten de sector positief in de kijker te werken. 

BKBC - 2024-12-11T105610.116
Sven Van Gestel

Young Construction Personality 2024: Eline van de Walle

Eline Van de Walle (25) is net als haar ouders medebestuurder bij Schrijnwerk van de Walle in Oostakker. Haar passie ligt in projecten waarin houten buitenschrijnwerk een hoofdrol kan vertolken, en die passie straalde van haar gezicht toen ze de award in ontvangst nam. “Het is prachtig om woningen en gebouwen onder zorgzame, bedreven handen te zien ontstaan of te zien heropleven. Ons succes was in 2024 te danken aan het versterken van onze samenwerkingsverbanden en het verhogen van onze efficiëntie. We realiseerden projecten waar ik zeer trots op ben. Ik hou van ‘den bouw’ en nog meer van de mensen die daar werken. Ik ben dan ook vereerd met deze award. Het is een extra motivatie om mee te helpen de bouwsector nog aantrekkelijk te maken. Maar hij is niet van mij: hij is van heel ons team.”

Young Construction Personality 2024: Eline van de Walle

BKBC - 2024-12-11T105946.488
Sven Van Gestel

Bouwvrouw 2024: Sophie D’Hulst

Sophie D’Hulst mag zich een jaar lang dé Bouwvrouw noemen. Ze is gedelegeerd bestuurder bij bouwfirma dhulst’ in Lier. Na haar studies rechten in Namen, Leuven en Granada breidde ze haar kennis verder uit aan de Vlerick Business school. Haar professionele carrière startte als kabinetsmedewerker Economische Zaken, waarna ze in 2008 het familiebedrijf vervoegde. Tien jaar later kocht ze haar vader uit en staat ze op eigen benen. Sophies aanpak combineert de rijke ervaring van haar vader met haar eigen frisse, vrouwelijke blik op de sector. Haar liefde voor architectuur en gedurfde projecten weerspiegelt zich in haar focus op duurzame relaties en technologische vooruitgang.

“2024 was een uitzonderlijk jaar voor ons. We hebben grote stappen gezet op het vlak van samenwerking en innovatie. Na een succesvolle rebranding, verschoof het accent naar innovatie en duurzaamheid. Dat is een beetje een buzzword geworden maar voor mij staat het in de eerste plaats voor duurzame relaties in de bouw. Met klanten en leveranciers, maar vooral ook met onze medewerkers. Zij zijn het die elke dag dhulst’ maken. We zijn misschien niet zo groot maar als lokale speler maken we een verschil. En daar ben ik fier op. Daar staat deze award voor mij voor.”

Bouwvrouw 2024: Sophie D’Hulst

BKBC - 2024-12-11T105922.663
Sven Van Gestel

Bouwman 2024: Steven Maeyaert

Steven Maeyaert is behalve CEO van Furnibo ook de bevlogen Bouwman van 2024. Zijn carrière begon 28 jaar geleden, toen hij als jonge ingenieur bouwkunde als werfleider startte bij het bouwbedrijf, dat intussen is uitgegroeid tot een (middel)grote speler met 150 medewerkers en een jaarlijkse omzet van ongeveer 80 miljoen euro.

“Om de focus te kunnen behouden op zowel het commerciële als operationele aspect, hebben we twee jaar geleden besloten om het bedrijf verder te leiden in een co-CEO-schap. Sinds anderhalf jaar sta ik samen met Stijn D’hoore aan het roer. Die samenwerking is een echte win-win-win situatie: voor mij, voor het bedrijf én voor de medewerkers. Het gedeelde leiderschap maakt het werk niet alleen aangenamer, maar het brengt ook veel mentale rust. Hierdoor kunnen we sneller en beter inspelen op de snelle veranderingen in de markt en onze omgeving. We zijn ervan overtuigd dat we het bouwproces 100% voorspelbaar moeten kunnen maken; op technisch, financieel én planmatig opzicht.”

Het bedrijf gaat graag complexe uitdagingen aan, zoals ze dit jaar bewezen met de oplevering van Silt, het casino in Middelkerke.

Het Furnibo-team van Bouwman van het Jaar Steven Maeyaert.

BKBC - 2024-12-11T105859.064
Sven Van Gestel

Architecture Award: Delmulle Delmulle Architecten

Voor het tweede jaar op rij beloont deze categorie design en architecturale innovatie. De jury moest kiezen tussen maar liefst 22 projecten die allemaal in meer of mindere mate blijk gaven van creativiteit, esthetische kwaliteit, functionaliteit, respect voor het milieu en die voldoen aan de behoeften van gebruikers.

Uiteindelijk koos de jury ‘Hopspot’ van Delmulle Delmulle Architecten als awardwinnaar. ‘Résidence PARADIS-GUILLEMINS’ werd nummer twee, terwijl ‘Evenementengebouw Silt Middelkerke’ en ‘Onzichtbaar aanwezig’ op een gedeelde derde plaats eindigen.

Hopspot is het biercultuurproject voor en door Brouwerij Van Steenberge. Het transformeert een vervallen historische hoeve in Ertvelde tot een bruisend centrum voor biercultuur, landbouw en lokaal toerisme.

Belgian BIM Award: Justitiepaleis Brussel

Deze prijs wordt toegekend aan een Belgisch privaat of publiek bouwproject dat voltooid werd met behulp van BIM. Het gebruik en de toepassing van BIM, innovatie en duurzaamheid zijn belangrijke aspecten in de jurering.

Van de vijf kandidaten kon ‘Justitiepaleis Brussel’ door Artes Group de jury best overtuigen. ‘Wielerdroom’ werd tweede en ‘Doortrekking zuidelijke ring R43 rond Eeklo’ ging met brons naar huis.

Op het Brusselse Poelaertplein staat het Justitiepaleis al decennia in de steigers. Sinds kort komt er schot in de zaak. Toen uit het bestek bleek dat er een GIS-model moest worden opgesteld om de werken te kunnen opvolgen, besloot Artes het project gedurende de volledige uitvoering te voorzien van BIM. Dankzij de Autodesk Construction Cloud (ACC) zorgden ze ervoor dat alle partijen, van opdrachtgever tot architect, altijd toegang hebben tot de meest actuele informatie. Elk type gegevens of vorm van informatie is op één platform raadpleegbaar en in combinatie inzichtelijk.

BKBC - 2024-12-11T105816.335
Sven Van Gestel

Climate Future Project Award: Ontharden Merelplein Machelen

Acht kandidaten maakten kans op de Climate Future Project Award. Die wordt uitgereikt aan het bouwproject dat, door zijn innovatieve en duurzame ontwerp en zijn vermogen om zich aan te passen aan de klimaatverandering, een aanzienlijk ecologisch verschil maakt.

‘Ontharden Merelplein Machelen’ door Dries De Waele bv gaat dit jaar met de gouden award lopen. ‘Bankbusters’ en ‘Greenpeace Belgium HQ’ vervolledigen het podium.

Het winnende project combineert de ontharding van het plein, voor meer waterinfiltratie, met een visie om de sociale cohesie te versterken door ontmoeting te faciliteren. Door het creëren van een aangename groen-blauwe leefomgeving verdwijnen op het Merelplein minstens 1.600 m² straatstenen. Materiaal dat hergebruikt wordt voor keerwanden, insectenmuren, zit -en speelmeubels.

Climate Future Solution Awards

De Climate Future Solution Awards worden uitgereikt aan de oplossingen die duurzame strategieën en praktijken bieden in de bouwsector. Voor het eerst werden drie kandidaten bekroond.

‘Total Value Wall’, de verticale groene bouwschil die isoleert en als waterzuivering dient, wint de Green Urban Environment award. Het is aantoonbaar de meest functionele duurzame bouwschil ter wereld. En: het is een volledig Belgische innovatie.

‘Het levende gebouw ZIN in Brussel’ ging naar huis met de Green Tertiary Building-prijs. ZIN is het project voor de ombouw van de Torens 1 & 2 van het WTC-complex in de Brusselse Noordwijk. Wonen, werken en leven worden hier voortaan gecombineerd.

‘Duurzame bouw in St Pietersrode heruitgevonden’ is de verdiende winnaar van de prijs voor Future Technology Implementation. In de futureproof woning werd innovatieve fotovoltaïsche technologie gecombineerd met natuurlijke isolatiematerialen van hennepbeton.

BKBC - 2024-12-11T105627.147
Sven Van Gestel

Fastest Grower: Constructel Belgium

Deze prijs gaat jaarlijks naar de snelst groeiende onderneming in de bouwindustrie. Hier tellen alleen de cijfers en de expertise van Trends magazine om die te analyseren. Op nummer één eindigt dit jaar Constructel Belgium, gespecialiseerd in de aanlag van het mobiele en vaste telecommunicatienetwerk. Op twee staat Jacops en Stadsbader neemt plaats drie in.

HR Awards

Met bijna 150.000 werknemers is de bouwsector een van de grootste werkgevers in België. De sector groeit jaar na jaar en wordt geconfronteerd met een aantal hr-uitdagingen. Vandaar dat we ook in deze categorie voor het eerst drie awards uitreiken.

De BCA HR Award for Authentic & Engaging Leadership gaat voor het eerst naar Zenner Schilderwerken uit Zelzate. Het familiale bedrijf trekt al meer dan 20 jaar de kaart van inclusie.

De BCA HR Award for Innovative & Sustainable Talent Management gaat in primeur naar het onafhankelijk studie- en bouwkundig bureau SBE.

De BCA HR Award for Commitment to Employee Wellbeing & Cohesion krijgt voor het eerst een plaats bij algemeen bouwaannemer Van Tornhaut uit Aalter, 1ste plaats Best Workplaces België in 2023.

BKBC - 2024-12-11T105711.551
Sven Van Gestel

Smart Innovation Award: Renson One

Negen kandidaten wilden graag met de Smart Innovation hoofdprijs naar huis. De award staat voor de ontwikkeling en toepassing van intelligente technologieën en strategieën die verschillende aspecten van het leven, het bedrijfsleven en de samenleving verbeteren.

‘IoF.ID’ en ‘Border System’ voldeden op uitmuntende wijze aan deze criteria maar ‘Renson One’ van Renson deed dat volgens de jury nog net iets beter.

Renson One connecteert ventilatie, warmtepomp en nog veel meer. Dat resulteert in een automatische sturing en een realtime-overzicht van alle technieken voor gezond wooncomfort. Al deze data wordt bovendien handig gebundeld in één app. Dat resulteert in duidelijke meerwaarde voor de bouwpromotor/bouwheer, de installateur en de eindklant.

Urban Development, Infrastructure & Mobility Award: La mise à grand gabarit du site éclusier d’Ampsin-Neuville

Met deze prijs erkennen we publieke stedelijke ontwikkelings-, infrastructuur- en mobiliteitsprojecten die het publieke en maatschappelijke belang centraal stellen.

Uit de zeven kandidaturen selecteerde de jury ‘La mise à grand gabarit du site éclusier d’Ampsin-Neuville’ van Bureau d’études greisch als winnaar, voor ‘Seine-Schelde. Studie kalibratie Leie pand 140: Deinze - St-Baafs-Vijve’ en ‘Geothermie op openbaar domein Stad Antwerpen’.

Het project bestaat uit de bouw van twee nieuwe sluizen. De voltooiing van dit project werkt het laatste knelpunt weg voor de scheepvaart op de Maas, van Namen, tot Antwerpen en Nederland. De werken realiseerden ook andere troeven voor de site en haar omgeving: het beveiligen van de naburige nationale weg bij de wijziging van het tracé, de installatie van een nieuwe voetgangersfietsbrug, landschapsarchitectuur en de langste vistrap van Wallonië.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten