Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Healthbox 3.0: compacte ventilatie-unit met installatie-app

BATIBOUW 2017 De Healthbox 3.0 van Renson zorgt op een slimme en volautomatische manier voor gezonde lucht in huis. Deze nieuwe generatie vraaggestuurde ventilatie is klaar voor alle ‘smart homes’, want die communiceert voortaan zowel met de installateur als de bewoner via een applicatie. Voor de installateur wordt de installatie van de ventilatie daarmee nog een stuk praktischer.

Renson 1

Slim en energiezuinig

Dankzij de ingebouwde sensoren die het vochtgehalte, het CO2- en/of voc-niveau (vluchtige organische stoffen of ‘geurtjes’) continu monitoren,  past Healthbox 3.0 het ventilatieniveau aan waar en wanneer dat nodig is. De SmartConnect-aansluiting maakt van Healthbox 3.0 een geconnecteerd ventilatiesysteem voor smart homes. De unit heeft een nieuwe, extra energiezuinige (tot 30% minder verbruik bij hetzelfde debiet) en stille ventilator. De Healthbox maakt deel uit van het ventilatiesysteem C+ (toevoer via raamverluchting) en zorgt voor een winst op het E-peil van de woning tot 23 punten.

Compacte metamorfose

De Healthbox 3.0 ventilatie-unit is strak ontworpen en amper 20 cm hoog. Daardoor is hij compact in te bouwen en makkelijk weg te werken. Met de aansluitingen ver genoeg van elkaar lukt het voortaan bovendien probleemloos om Easyflex-luchtkanalen per twee naast elkaar aan te koppelen. De verschillende kleppen (die opnieuw ontworpen werden voor een nog betere werking) kunnen voortaan ook op afstand aangesloten worden in plaats van aan de unit zelf. Met behulp van collectoren kunnen zo meer ruimtes (tot maximum 11) geventileerd worden dan de beschikbare zeven aansluitingen op de ventilatie-unit. Zo kan het Smartzone-principe (met ook afvoer in de slaapkamers) eenvoudiger toegepast en compacter geïnstalleerd worden met minder leidingen.

Installatie-app

De applicatie bij de Healthbox 3.0 maakt het de installateur nog gemakkelijker om de ventilatie-unit geïnstalleerd en ingeregeld te krijgen. Alle parameters zoals drukval en ingesteld debiet worden gevisualiseerd aan de hand van een overzichtelijk stappenplan. Ook het manueel instellen van dipswitches behoort tot het verleden en gebeurt voortaan via de app, zodat het debiet van afzonderlijke afvoerpunten direct bijgeregeld kan worden indien nodig. Bovendien worden na de inregeling automatisch de documenten gemaakt voor de epb-aanvraag en geeft de app toegang tot een webportal waar je al jouw installaties kan beheren en bouwplaatsen kan volgen. Documenten blijven er bewaard en beschikbaar en de status van de administratie is in één oogopslag duidelijk.

Gebruikersapplicatie

In een afzonderlijke gebruikersapplicatie krijgt de bewoner - via de achtergrondkleur van het scherm - in één oogopslag zicht op de binnenluchtkwaliteit. Ook de recente activiteiten van de Healthbox 3.0 worden visueel weergegeven: na een douche of een nachtje slapen is het tijdelijk verhoogde ventilatieniveau te zien op een grafiek. Per kamer is bovendien een historiek terug te vinden van het ventilatieniveau, het vochtgehalte, het CO2- en/of voc-niveau.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten