Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Herbestemmingsdag zet geredde panden in de kijker

Van lege kerken tot verlaten kazernes en treinstations: ‘Herbestemmingsdag’ zet op zondag 12 mei duizenden verborgen parels in de kijkers, die wachten op nieuwe zinvolle invulling.

BKBC - 2024-05-08T101101.754
Herbestemmingsdag

Een kerk die niet werd afgebroken, maar is omgetoverd tot een sprookjesachtige eventlocatie. Een gerechtsgebouw dat niet met de grond gelijk werd gemaakt, maar een nieuwe invulling als gezondheidscentrum kreeg. Of een klooster, station of militaire kazerne die van de sloop gered werden en nu nog wachten op slimme ideeën voor een nieuwe bestemming. In heel Vlaanderen worden op zondag 12 mei tientallen herbestemmingsprojecten opengesteld voor het grote publiek. ‘Herbestemmingsdag’ moet voortaan dé spreekwoordelijke tegenhanger worden van nieuwbouwzondag, en lijkt nu al een succes te worden. “Duizenden projecten kunnen en moeten in Vlaanderen nog herbestemd worden. Mensen moeten deze vaak verborgen parels alleen beter leren kennen en dan zullen ze vanzelf zien hoe gigantisch de meerwaarde is”, aldus de initiatiefnemers.

Alleen al als het over kerken gaat, zijn er in Vlaanderen zo’n 350 gebouwen die op dit moment onder de loep genomen worden om te herbestemmen. Eenzelfde golf zien we bv. ook voor de vele leegstaande kantoorgebouwen: twee derde van die bedrijfspanden in Brussel werden recent - of worden binnenkort - omgebouwd tot woningen. Met andere woorden: herbestemmen is stilaan hot aan het worden.

Dit jaar ligt de focus vooral op vastgoedprojecten, volgend jaar zal dit uitgebreid worden richting andere sectoren zoals de textiel- of IT-industrie waar herbestemmen en circulariteit eveneens aan belangstelling winnen.

Herbestemmingsdag wil mensen voornamelijk inspireren en betrokkenheid creëren. Want heel wat ideeën rond invulling komen volgens de initiatiefnemers vaak van buurtbewoners. 

Meer info over de projecten.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten