Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Hoe het grootschalig naoorlogs woonpatrimonium renoveren?

De wooncrisis heeft vele gezichten. Naast de bekende krapte op de koopmarkt en ellenlange wachtlijsten voor sociale woningen, is er een groot patrimonium van na-oorlogse woningen die niet meer aan de normen voldoet. Op 30 november wordt tijdens een lezing naar lessen gezocht die de renovatie van grote woonensembles ons kunnen leren.

Ontwerp zonder titel (19)
François Lichtlé/Maud Faivre/Bart Gosselin

We staan voor een enorme renovatie-uitdaging met betrekking tot dit sterk verouderde woonpatrimonium. Waar tot een aantal jaar geleden sloop-wederopbouw nog zonder knipperen werd voorgesteld, wordt nu de kwaliteit van de gebouwen enerzijds en de financiële en ecologische impact om niet te slopen anderzijds meer naar waarde geschat. 

Tijdens een lezing in bibliotheek de Couwelaar in Deurne worden drie grote woonensembles onder de loep genomen. Het 382 wooneenheden tellende Goujonsgebouw in Anderlecht, dat met zijn achttien bouwlagen een renovatie van de schil ondergaat; de renovatie van het Braem-patrimonium in de arenawijk Antwerpen en de Tour Brunfaut in Sint-Jans-Molenbeek, die eveneens grondig wordt aangepakt.

Verwacht antwoorden op vragen als: ‘Moeten we in de toekomst weer nadenken over projecten met 500 – in plaats van 50 – nieuwe woningen?’ en ‘Welke kansen en welke uitdagingen brengt de grote woonkorrel met zich mee en hoe vertaalt zich dat naar onze 21ste eeuw?’

Schrijf je hier in.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten