Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

InterSolution 2023 was schot in de roos

De elfde editie van de Benelux-vakbeurs van de solarmarkt is opnieuw een succes geworden. Meer dan 5800 professionals maakten er kennis met het aanbod en de nieuwigheden van maar liefst 120 exposanten uit 12 verschillende landen. Hiermee was de vakbeurs dubbel zo populair als de vorige editie!

Intersolution01
Foto-Atelier Jo De Rammelaere

InterSolution is de hoogmis bij uitstek voor elektriciens, solarteurs, aannemers, installateurs, dakwerkers, loodgieters, architecten... Deze professionals uit de bouwsector kregen op 25 en 26 januari een mooi beeld van de laatste innovaties op het vlak van zonnepanelen, omvormers, energieopslag, laadoplossingen, montagesystemen, regeltechnieken, software en monitoring. Voor vele standhouders blijft de tweedaagse vakbeurs in Flanders Expo Gent een bijzonder interessante toegangspoort tot de Benelux-solarmarkt.

Talrijke innovaties
Tijdens InterSolar bleek duidelijk dat de solarmarkt voor grote uitdagingen op het vlak van energietransitie staat. Het was merkbaar dat de exposanten voortdurend investeren in het zoeken naar nieuwe oplossingen op het gebied van zonnepanelen, omvormers, montagematerialen en opslag voor residentieel en commercieel gebruik. De markt van omvormers en batterijen blijft zich razendsnel ontwikkelen. Het elektriciteitsnet vereist dan ook alsmaar meer intelligente omvormers. Voor de residiëntiele markt bieden leveranciers steeds vaker hybride omvormeroplossingen aan (combineren componenten van een pv- en batterijomvormer). Ook software maakte een opmerkelijk groot deel van het beursaanbod uit. Zo waren er tal van nieuwste lay-out- en calculatietools die toelaten om projecten razendsnel te berekenen (inclusief materiaallijst, ballastplan en duidelijke tekeningen voor op het dak). Op het gebied van montage noteerden we een groeiende aandacht voor circulariteit en het beperken van materialen.

Bijleren over toekomst
Heel interessant waren ook de twintig Masterclasses die door de exposanten werden georganiseerd (nvdr - Bebat, Durasun, Esdec, Fronius, Growatt, ODE PV-Vlaanderen, Qcells, SMA Benelux, SolarEdge, TW Solar en Virto). Onderwerpen waren onder meer het pv-beleid in Vlaanderen, de do’s & don’ts bij grootschalige zonnedakprojecten, het vermijden van verbruikspieken in het kader van het Vlaamse capaciteitstarief en de toekomst van hernieuwbare energie.

Op naar 2024!
Het zal niemand verbazen dat de organisator bijzonder tevreden is over deze elfde editie. Exhibition manager Delphine Martens: “We zijn ook trots op de kwaliteit van de contacten die werden gelegd. De vakbeurs zal ongetwijfeld weer heel wat zakelijke opportuniteiten voor zowel de standhouders als de bezoekers hebben opgeleverd. Intussen zitten we niet stil en kijken we graag uit naar de volgende editie. Die is gepland voor 17 en 18 januari 2024, met nocturne op woensdag.”

Intersolution04
Foto-Atelier Jo De Rammelaere
Intersolution06
Foto-Atelier Jo De Rammelaere
Intersolution08
Foto-Atelier Jo De Rammelaere
Intersolution12
Foto-Atelier Jo De Rammelaere
Intersolution13
Foto-Atelier Jo De Rammelaere
Intersolution14
Foto-Atelier Jo De Rammelaere
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten