Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Koolstofreductie in de bouwsector: Niko Demeester van Embuild deelt zijn inzichten op NextGen Build

Het evenement NextGen Build, georganiseerd door Bouwkroniek/Batichronique, belooft een boeiende en inspirerende bijeenkomst te worden voor professionals uit de bouw- en installatiesector. Tijdens deze conferentie worden diverse thema's belicht die cruciaal zijn voor de toekomst van de sector. Een van de sprekers, Niko Demeester Managing Director bij Embuild, zal ingaan op de rol van de bouw- en installatiesector in het behalen van de ambitieuze klimaatdoelstellingen van Europa.

BKBC - 2024-06-26T133952.475
Adobe Stock

“De bouw- en installatiesector is dé partner bij uitstek om Europa tegen 2050 koolstofvrij te krijgen. De woningen en gebouwen in ons land zijn goed voor 23% van de CO2-uitstoot en 38% van het energieverbruik”, weet Demeester. “Europa wil de CO2-uitstoot tegen 2030 al met 55% verminderen. “Dat betekent dat we het renovatieritme moeten verdrievoudigen en moeten zorgen voor energiezuinige nieuwbouw, maar ook dat we nog meer moeten recycleren en meer moeten kiezen voor circulariteit en biogebaseerde materialen in het hele bouw- en renovatieproces.”

Waken over betaalbaarheid

Tegelijkertijd moeten we er natuurlijk wel voor zorgen dat, ondanks deze noodzakelijke milieuaanpassingen, bouwen en renoveren betaalbaar blijft. “Dat is mogelijk, mede door een aantal innovaties, zoals modulair bouwen, het gebruik van digitale modellen om bouwprocessen efficiënter te maken en de integratie van slimme technologieën die bijvoorbeeld het energieverbruik monitoren en optimaliseren. Daarnaast draagt ook het toegenomen gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie of geothermie, hier toe bij. De bouw- en installatiesector staat voor ambitieuze klimaatdoelstellingen, maar pakt deze, mede door innovatie, elke dag aan”, besluit Niko Demeester.

Shaping the future of construction

NextGen Build vindt plaats op 28 november in het Sheraton Brussels Airport Hotel. Dit congres voor de Belgische bouwsector belooft een dag vol inspiratie en inzichten te worden. Tijdens verschillende keynotes en een panelgesprek laten sprekers als Serge Degheldere (Futureproofed – part of Sweco), Hervé Camerlynck (Febelcem), Jean-Pierre Waeytens (Bouwunie), Niko Demeester (Embuild), Kris Vanrenterghem (Legal advisor Sustainability, Energy & Technology), Pascal Simoens (Architect, Data Scientist, professor), Bérénice Wathelet, (DLA Piper), Luc Dedeyne, (Bouwunie) en Olivier Lefevre (Randstad Advisory Services) hun licht schijnen over boeiende onderwerpen zoals technologie, innovatie, duurzaamheid en talentmanagement.

Niko Demeester op NextGen Build

Niko Demeester (54 jaar) is sinds december 2021 CEO van bouwfederatie Embuild. Op NextGen Build komt Niko Demeester zijn uitgebreide expertise en inzichten delen als panellid in het debat rond de decarbonisatie van de bouwsector. Tijdens het gesprek zal dieper worden ingegaan op de uitdagingen die daarmee gepaard gaan, maar ook op de innovaties die we de dag van vandaag al zien.

Niko Demeester

BKBC - 2024-06-26T134611.867
Embuild

Schrijf je in voor NextGen Build

Donderdag 28 november 2024
Sheraton Brussels Airport Hotel
Brussels National Airport

Schrijf je in!

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten