Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

MatBiM moet bouwsector veranderen en efficiënter maken

De federatie van Belgische bouwmaterialenproducenten (BMP) hield begin juni MatBIM boven de doopvont. Deze oplossing werd ontwikkeld met meerdere partners en beoogt een grotere efficiëntie in de bouwsector door de samenwerking tussen verschillende stakeholders te vergemakkelijken. Concreet worden bouwmaterialenproducenten en bouwprofessionals digitaal verbonden om BIM op een efficiënte manier inzetbaar te maken.

Beroepsfederaties-over-de-rol-en-toekomst-van-BIM

Buiding Information Modeling (BIM) gaat over het creëren, onderhouden en beheren van digitale 3D-bouwinformatiemodellen om de massa aan gegevens te verwerken, te centraliseren en te delen en daarmee de efficiëntie gedurende de hele levenscyclus van een gebouw drastisch te verbeteren. BIM is daarmee één van de fundamenten van de digitalisatie in de bouwsector die op weg is naar meer efficiëntie en verduurzaming. Door een gebrek aan standaardisatie én het ontbreken van betrouwbare en integreerbare informatie van bouwmaterialen werden de grote beloftes van BIM tot vandaag echter nog onvoldoende ingelost. MatBiM maakt hier komaf mee. Daarom kreeg het initiatief van BMP niet alleen de steun van Embuild Vlaanderen, Buildwise, NAV en ORI, maar ook van de producenten, zoals Wienerberger, Soudal en Soprema. In totaal werden in de aanloopfase veertien fabrikanten met uiteenlopende bouwmaterialen betrokken.

MatBiM omvat uniforme, merkneutrale BIM-content voor materialen en systemen én een wegwijzer naar betrouwbare en eenduidige informatie, rechtstreeks van bij de bouwmaterialenproducenten. Door het gemeenschappelijk kader kunnen stakeholders op een efficiënte manier realistische bouwinformatiemodellen opbouwen en beter samenwerken gedurende de hele levenscyclus van een bouwproject. “Met MatBiM kun je erop vertrouwen dat wat merkneutraal wordt ontworpen, later ook daadwerkelijk kan worden gebouwd met de producten die op de markt. Zo wordt één van de grootste frustraties van ontwerpers weggewerkt.”, aldus Frank Vanhove, voorzitter van BMP. “Bovendien kunnen fabrikanten ook heel vlot informatie over hun materialen en/of systemen aanbieden op een digitale manier, rechtstreeks integreerbaar en up-to-date te houden in BIM-modellen. Zo wordt BIM op een efficiënte manier inzetbaar en een ware troef over de volledige bouwkolom.”

MatBiM is gratis beschikbaar voor alle bouwprofessionals via https://www.matbim.be. Het initiatief zal voortdurend worden bijgewerkt en verfijnd op basis van feedback en evoluerende behoeften binnen de volledige bouwketen. BMP en alle betrokken partners nodigen geïnteresseerden dan ook uit om deel te nemen aan het MatBiM-initiatief en actief bij te dragen aan de verdere ontwikkeling. 


Fabrikanten-over-de-rol-van-de-fabrikant-binnen-MatBim
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten