Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Materieelverhuurders worden steeds belangrijker op de Belgische markt

‘2017 is goed op weg om nieuw recordjaar te worden’ Steeds minder eindgebruikers zijn ook eigenaar van het materieel dat ze gebruiken. Verhuurders van materieel en leasingmaatschappijen worden steeds belangrijker op de Belgische markt.

materieelverhuur 1

Ze nemen steeds grotere aantallen af en ze vervangen hun vloot sneller dan aannemers, maar omdat verhuurders per bestelling verschillende machines kopen, verdienen de invoerders en verdelers minder per verkochte eenheid. Dat is de belangrijkste conclusie van voorzitter Dries Van Haut bij de voorstelling van de jaarcijfers van Sigma, de federatie van Belgische materieelinvoerders.

2016 was een goed jaar voor de verkoop van materieel in België, maar door de gemiddeld kleinere marge hadden slechts weinigen die goede resultaten zien aankomen. De voorlopige cijfers van dit jaar (2017) zijn ondanks een trage start nog 10 tot 25% beter (volgens de deelsector) dan die van 2016. “Sinds april van dit jaar zien we evenwel een kleine ‘vertraging’ in de verkoop, vooral bij de kleinere machines, maar dat heeft te maken met Matexpo. Klanten verwachten dat ze extra voordeel zullen doen op de materieelvakbeurs in Kortrijk. Maar we verwachten dat 2017 zeker opnieuw een goed jaar wordt voor de verkoop van materieel. Misschien zelfs opnieuw een recordjaar”, hoopt Dries Van Haut.

Overheidsinvesteringen

De totale omzet van alle Sigma-leden samen bedroeg vorig jaar 1,44 miljard €. Dat is een stijging van bijna 8% ten opzichte van 2015, wat nochtans ook al een Matexpo-jaar was. Dries Van Haut hoopt dat de geschiedenis zich niet herhaalt. “Na 2008, toen we de vorige recordverkoop optekenden, volgde een sterke daling. Gelukkig hebben we nu een andere macro-economische situatie, al zijn er de jongste jaren steeds meer onvoorspelbare geopolitieke factoren. Denk maar aan Poetin en Trump”, weet de Sigma voorzitter. Hij vraagt ook dat de overheid blijft investeren in gebouwen en infrastructuur. “Van de 400 miljoen € die geïnd werd via de kilometerheffing gaat maar 100 miljoen naar investeringen in wegen. Ook hoopt onze sector dat de realisatie van de Oosterweelverbinding in Antwerpen eindelijk van start kan gaan. Het eerste aanvangsbevel voor die werken dateert reeds van 2006”; herinnert Van Haut.

De stijging is ook mooi verdeeld over zowat alle soorten materieel. Enkel de sectie generatoren (stroomgroepen) kent een daling, zowel in omzet (-2,88) als in aantallen (-27,7). Dit is een verwachte terugval na de vraagpiek door de aangekondigde problemen met de elektriciteitsbevoorrading van enkele jaren geleden. Noodstroomaggregaten worden nog te vaak beschouwd als een kost en niet als een investering.

Elektrische heftrucks

Met een stijging van meer dan 10% in omzet deden de machines voor de bouw en de burgerlijke bouw het beter dan in het vorige recordjaar (2008). Voorts deden de goederenbehandeling (heftrucks) en de cleaning het uitstekend, met een omzetgroei van respectievelijk 6,25% en 5,35%. Bij de heftrucks en reinigingsmachines worden steeds meer elektrische machines verkocht. Vorig jaar had bijna 60% van de in ons land verkochte heftrucks een elektrische aandrijving. De hogere verkoop van heftrucks wordt toegeschreven aan de invloed van de e-commerce in België.

De tewerkstelling bij de Sigma-leden steeg eveneens licht. De instroom van nieuwe techniekers voor de materieelinvoerders en verdelers blijft een heikel punt. Sigma wil hier de komende jaren aan werken en bekijkt verschillende voorstellen en samenwerkingsmogelijkheden.

70% meer walsen

Bij de machines voor bouw en burgerlijke bouw werden in 2016 alles samen 16,5% meer machines (in aantal) verkocht. “Als deze stijging zich dit jaar doorzet, komt de magische grens van 6.000 verkochte machines in zicht”, weet voorzitter Dries Van Haut. Bij de in grote aantallen verkochte machines zijn we mooie stijgingen voor walsen (van 144 in 2015 naar 245 in 2016), mini-graafmachines (van 1.542 naar 1.813), rupsgravers (van 707 naar 869), bandengravers (van 202 naar 246), verreikers (van 858 naar 912) en wielladers (van 382 naar 455).

Schrankladers

Heftrucks voor alle terrein stijgen met liefst 107,4% tot 56 verkochte exemplaren. Ook andere machines die in ‘kleine’ aantallen verkocht worden, kenden vorig jaar een opmerkelijke groei: kabelkranen op rupsen (+100%), schrankladers op rupsen (+ 150%) en asfaltafwerkmachines (+82,6%). Voor heel wat van deze uitzonderlijke stijgers was 2015 een slecht jaar, zodat we eigenlijk moeten spreken van een inhaalbeweging.

De categorie machines van minder dan 8 ton kent voor het tweede jaar op rij een stijging. Die bedraagt zowat 19% voor 2016. Ook de grote machines stijgen, maar minder snel (+ 9%).

Sorteergrijpers

Bij de uitrustingsstukken zijn er opmerkelijk dalingen voor breekhamers en scharen, verbrijzelaars en multiprocessoren en een lichte stijging voor de sloopsorteergrijpers. Ook de trilplaten kennen in het algemeen slechts een lichte stijging van iets meer dan 3%, een stuk lager dan de algemene trend. Ook de verkoopstijging van de mobiele brekers en zeven (nauwelijks 6% meer dan in 2015) volgt de trend niet. Het aantal verkochte mobiele brekers stijgt wel spectaculair (+33%), maar in aantallen is dat ‘slechts’ een sprong van negen naar twaalf stuks.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten