Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Vakbeurzen en evenementen

Matexpo 2023, een werf met 40 kaarsen

Matexpo brengt elke twee jaar professionals uit de bouw- en constructie-industrie samen in Kortrijk en dat is telkens een goede reden voor feestgedruis. Dit jaar staan er van 6 tot 10 september echter een paar extra flessen koel in de metserskuip. De ‘ultieme beurs voor de bouw- en constructiesector’ viert zijn 40ste verjaardag. Een jubileumeditie met 370 exposanten en 135.000 vierkante meter, met alles wat u nodig heeft of waarvan u nog niet eens weet dat u het morgen zal gebruiken.

Ontwerp zonder titel (18)

Om vier decennia toonaangevend te zijn en te blijven in een van de meest invloedrijke economische sectoren kan je niet ter plaatse blijven trappelen. Matexpo koesterde al van bij het prille begin de ambitie om de nieuwste technologieën, trends en oplossingen zichtbaar te maken op de exporuimte van Kortrijk Xpo. Die drijfveer is de belangrijkste reden dat de beurs, ondanks digitalisering, economische en gezondheidscrisissen, dikke drommen professionals uit alle delen van het brede beroepsveld is blijven mobiliseren. Het is een werf die nooit af is, die altijd beter wil zijn. 

40 jaar in de achteruitkijkspiegel 

Vooruitkijken is ook in 2023 de boodschap, al is het tijdens een jubileumeditie ook wel gepermitteerd om even in de achteruitkijkspiegel te loeren. Wat begon als een klein regionaal treffen onder de kerktoren van Harelbeke, groeide uit tot een beurs die nog steeds regionaal is, maar niet meer alleen voor België, maar op Europees niveau. 

Naar aanleiding van de feesteditie dook de organisatie in de archieven, op zoek naar informatie, artikels en foto’s die in een boek over de Matexpo-historie konden illustreren. Het resultaat getuigt van een niet-aflatende groei in vraag en aanbod, steeds meer diversificatie en op elke editie: meer machines, meer exposanten en meer bezoekers, sinds de oprichting van de beurs, eind de jaren ‘40. Het voorlopige record was voor de post-coronaeditie van 2021. Toen werden 41.671 bezoekers verwelkomd door 344 exposanten.

De Green, Innovation en Safety awards

De openingsceremonie op de vooravond van de beurs is traditioneel een spannend moment voor de awards-genomineerden. Een ona�ankelijke jury selecteerde telkens drie kanshebbers. Om 18 uur weten we wie ze mee naar huis mag nemen. Dit zijn de kanshebbers. 


Voor de Innovation Award voor het meest innovatieve product

 • Verhelst Machines - Wolffkran HiSPS – Positiesturing voor kraanhaak aan torenkraan. Deze sturing voor torenkranen verhindert dat een last aan de haak begint te slingeren met gevaar voor mensen en obstakels op de werf. 
 • Deprez Construct - Solomon – Mobiele overslagmachine voor los gestorte bulkgoederen tot kleverige aarde. Via een ruime invultrechter en een niet-klevende conische trechter wordt de losse goederenstroom centraal gestort op een roterende telescopische opvoerband. 
 • Tuboma - Hyrax – Accu-aangedreven hoogtewerker op rupsen met zelfnivellering tot 15° en transporteerbaar op een aanhanger < 3,5 ton. 

Voor de Green Award voor het product met de meest milieuvriendelijke eigenschappen 

 • United Rentals Belgium – De Powr2 is een 45 kVA powerbank die kan worden gekoppeld aan een stroomgenerator. 
 • Saint-Gobain Abrasives – De Norton Clipper CM350 B is de eerste steenzaagmachine die wordt aangedreven door een Lithium-Ionaccu. 
 • Locquet Motors - Punch Flybrid – Het mobiele vliegwiel Vliegwiel P200 is ontwikkeld om stroompieken op te vangen bij het hijsen van torenkranen, starten van pompen of andere elektromotoren.

Voor de Safety Award voor de meest vernieuwende veiligheidstoepassing

 • Brigade Electronics - Brigade Intelligent Detection is een nieuwe generatie van een actief dodehoekcamerasysteem dat de chauffeur verwittigt als er een mens in de buurt van zijn voertuig of machine komt. 
 • D-TEC Trailers Benelux - Vogelzang – Stenentrailer met ladingszekerheid met keuringscertificaat tot 35 ton en verrijdbare kraan. De lading hoeft niet meer met spanbanden te worden vastgezet.
 • Woltech - Hünnebeck – De ST’Air is een toegangstoren met trappen in spiraalvorm in de binnenkant van de toren, om op die manier een veiligere toegang tot de aangrenzende stellingen te hebben. 


Wat staat er op het programma?

Behalve op vrijdagavond, tijdens de vaste afspraak in het Matexpo Café, zijn er ook dit jaar elke beursdag tal van seminaries en lezingen om meer te weten te komen over recente ontwikkelingen en om elkaar te ontmoeten. We pikken er enkele uit. 

 • 6 september: het Constructiv-colloquium, met onder meer: het vernieuwd secundair bouwonderwijs en duaal leren van vandaag, de samenwerking tussen het bouwonderwijs en de bouwsector van morgen en de professionalisering van leraren praktijk- en technische vakken van de toekomst.
 • 7 september: de dag van de wegenbouw & burgerlijke bouwkunde en het seminarie ‘Trends voor openbare besturen’
 • 8 september: de 5 x 1000 seconden, de ontbijtsessie voor de aannemer over infrastructuurwerken, de nieuwe gewestelijke stedebouwkundige verordening Hemelwater 2023, afval op de bouwwerf, omgevingsvergunningen en de werekn die Fluvius uitbesteedt
 • 9 september: de Techniekacademie met STEM- en techniekworkshops voor kinderen van 8 jaar tot 14 jaar

Matexpo van 6 tot 10 september in Kortrijk Xpo

www.matexpo.com

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten